Varázslat a meseszekérben: mobilmoziban nézhették a gyerekek a Legendárium rajzfilmjét Udvarhelyen

Bede Laura 2017. december 27., 15:37

Nagy érdeklődés övezte a Legendárium karácsonyi rajzfilmvetítését, amelynek keretében A Tejút és a Varázspatkó című animációt tekinthették meg a gyerekek Székelyudvarhelyen.

Fotó: Barabás Ákos

Számos gyerek nyert betekintést a székely legendák világába a székelyudvarhelyi karácsonyi vásáron, ahol egy „mozimeseszekérben” nézhették meg a Legendárium új, tizenkét részes rajzfilmsorozatának első részét, A Tejút és a Varázspatkó című animációt.

„Csütörtöktől vasárnapig szinte állandóan tele volt a meseszekér kicsikkel, nagyon élvezték az új rajzfilmünket, amelyet négy évnél idősebb gyerekeknek ajánlottunk.

A mobilmoziba körülbelül 4-6 gyerek kényelmesen elfért a 11 perces vetítés idejére. Az érdeklődők két rajzfilmes játékot is kipróbálhattak a helyszínen, A Lajibá malmát és Zete varázsfurulyáját”

– mondta el a Krónika megkeresésére Fazakas Szabolcs, a Legendárium ötletgazdája, a rajzfilmsorozat képi forgatókönyvírója, operatőre, producere.

Hozzátette, a készülő rajzfilmsorozatban sok történetet, legendát dolgoznak fel, viszont most egy kicsit változott a felfogás, mert nemcsak egy legendáról szól a rajzfilm, hanem több monda jelenik meg egy filmben. „Van hét alapszereplőnk: Zete, Rika, Szőrmanó, Nagyapó, Csetlik, Botlik és Ördög, ők kalandoznak a Székelyföldön.

Az első, A Tejút és a Varázspatkó című rész bevezető a történetbe, itt megtudjuk, hogy kik azok a székelyek, hol élnek, ezt egy kétperces képi animációs részben mutatjuk meg.

A következő képkockákban megjelenik a varázspatkó, amely a történet szerint – ez fikció – Csaba királyfi lovának a patájáról esett le, a királyfi megbotlik a csillagösvényen és így jön létre a Tejút” – magyarázta korábban lapunknak az ötletgazda.

Mint kifejtette, a Tejút legendája szerint Csaba királyfiék elmennek keletre, és az ő patájuk nyomán marad egy halvány, felhőszerű sáv, amely az egész éjszakai égbolton áthúzódik. A csapat ezt a történetet továbbfejlesztette, és beleszőtte az ördögmalom legendáját is, miszerint az ördög évszázadok óta őrli az Egyes-követ, míg eléri Csaba királyfi patkóját, ami kipattan, majd Zete és Rika találja meg. Itt alakul ki a konfliktus, mert az ördög meg akarja szerezni a patkót, ami átjárást biztosít a mondák, legendák világába, és ha ez az ördög kezébe kerül, akkor megszűnik a székely legendák világa.

Beindul egy kalandkonfliktus, menekülésekkel, cselekkel, átverésekkel.

Csetlik és Botlik jelentik a komikumot, ők Stan és Pan a rajzfilmben, az Ördög pedig a főnökük, aki mindig pórul jár miattuk. Benedek Elek Nagyapó mesefáját is belevittük valamilyen szinten, de mi továbbfejlesztettük, és szerepel a filmben egy óriási, öreg fa, amelynek egy-egy odva vezet el a legendákhoz. Ez a tizenkét résznek a története, az utolsó epizódnál nyilván nem állunk le a munkával, mert ezt a végtelenségig lehet készíteni” – részletezte Fazakas Szabolcs.