Több ezer rendőrt vezényel ki a spanyol kormány Katalóniából

MTI 2017. december 27., 11:02

Több ezer rendőr Katalóniából történő kivonását rendelte el a spanyol központi kormány. A rendfenntartókat még szeptember végén vezényelték az északkelet-spanyolországi térségbe a katalán függetlenségi népszavazás miatt. 

A spanyol rendőrök brutálisan bántak a függetlenségi népszavazáson részvevő katalánokkal Fotó: PressTV

A rendőri erők kivonulása a tervek szerint szombatig befejeződik – közölte a spanyol belügyminisztérium. Madrid több ezer szövetségi rendőrt vezényelt Katalóniába, hogy megakadályoztassa spanyol alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek ítélt függetlenségi népszavazást, illetve elejét vegye a térség függetlenségi törekvéseinek.

Spanyol hírforrások szerint 4 és 6 ezer közöttire tehető a térségbe vezényelt rendőrök száma.

A katalán kormány azonban mindent megtett annak érdekében, hogy a megerősített rendőri jelenlét ellenére is megtartsák a voksolást. Adataik szerint 2,28 millióan szavaztak a referendumon, ami 43 százalékos részvételi arányt jelent. Katalónia függetlenségére 2,04 millióan voksoltak, ez a leadott szavazatok 90,18 százalékát jelenti. Ugyanerre több mint 177 ezren mondtak nemet (7,83 százalék).

Katalónia vezetése az októberben megtartott alkotmányellenes névszavazás után egyoldalúan kinyilvánította az északkelet-spanyolországi tartomány függetlenségét. Erre válaszul Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a barcelonai törvényhozást, majd előrehozott választást írt ki Katalóniában. Ezzel párhuzamosan eljárás indult a leváltott katalán vezetőkkel szemben, később pedig európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak, igaz, ezt néhány héttel ezelőtt visszavonták.

A december 21-i előrehozott választásokon az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű egységpárti liberális tömörülés győzelme ellenére a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget. A függetlenségi pártok összesen a szavazatok 47,3 százalékát kapták meg, míg a spanyol egység pártjait a választók 43,3 százaléka támogatta. Előbbiek 70, utóbbiak 57 képviselőt delegálhatnak az új katalán törvényhozásba.