„Süketek párbeszéde” az egészségügyben: a háziorvosok nincsenek megelégedve az ígéretekkel

Kőrössy Andrea 2017. december 26., 17:55

Miközben az egészségügyi minisztérium és a biztosító azt állítja, sikerült megoldást találni az alapellátás problémáira, a háziorvosok kitartanak amellett, hogy még mindig „süketek párbeszéde” folyik.

Fotó: Veres Nándor

Elégedetlenek a háziorvosok az egészségügyi miniszternek és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (CNAS) az alapellátásra szánt költségvetés növelésére vonatkozó ígéretével. A háziorvosok azt állítják: a nyilatkozatok továbbra is csak „megoldási hajlandóságként” értelmezhetőek, ilyen körülmények között pedig nem kívánnak részt venni a „süketek párbeszédében”.

Az alapellátásban dolgozókat képviselő országos szervezet, valamint a munkáltatói szövetség csütörtökön közleményben jelentette be, hogy január 3-ától a háziorvosok nem nyújtanak ingyenes szolgáltatásokat a biztosítással rendelkező pácienseknek sem, mivel a szakemberek nem hajlandóak aláírni a számukra továbbra is kedvezőtlen feltételeket tartalmazó új keretszerződést.

{K1}

Ennek nyomán Florian Bodog egészségügyi miniszter a CNAS vezetőjével tartott megbeszélés után

ígéretet tett arra, hogy jövőre 278 millió lejjel egészítik ki az alapellátás költségvetését.

„Közelről követtem a háziorvosok és a biztosító illetékesei közötti egyeztetéseket, amelyek abból indultak ki, hogy az alapellátásban csökkenteni kell a bürokráciát, és hatékonyabbá kell tenni az informatikai rendszert. Úgy tűnik azonban, hogy a beszélgetés most inkább az anyagi problémákról szól. Ezért, válaszolva a háziorvosok részéről érkező kérésnek, jövő évben bővítjük az alapellátás büdzséjét” – idézte Bodogot a Hotnews.ro hírportál. A miniszter hangsúlyozta: továbbra is nyitott a párbeszédre és az együttműködésre, továbbá figyelmeztette az orvosokat, hogy a rendszer leállása elsősorban a pácienseket érinti hátrányosan.

Az egészségbiztosítási pénztár eközben közleményében „sajnálatosnak” tartotta, hogy „a háziorvosok bizonyos szervezetei” a keretszerződés visszautasítására buzdítják a szakembereket. A CNAS álláspontja szerint „az egyeztetések során tett ilyen jellegű nyomásgyakorlás indokolatlan nyugtalanságot gerjeszt Románia egész lakosságának körében”.

A biztosító azt állítja, a tárgyalások során számos ponton sikerült közös nevezőre jutniuk a háziorvosok képviselőivel, és ezek mentén módosították a 2018-as keretszerződés-tervezet „mintegy 70 százalékát”, beleértve a bürokrácia csökkentésére vonatkozó intézkedéseket is. Arra is kitértek, hogy a CNAS költségvetése jövő évben 17 százalékkal növekszik, és az egészségügyi ágazatok közül az alapellátás részesül majd a legnagyobb büdzsé-kiegészítésben. Ennek mentén a biztosító „felelősségteljes” magatartásra intette a háziorvosokat.

A háziorvosok azonban meglepetésüknek adtak hangot a szaktárca és a CNAS reakciójával kapcsolatban. Újabb közleményükben úgy fogalmaznak: a költségvetés-kiegészítés, amiről a miniszter beszél, és amire „a háziorvosoknak nyújtott ajándék”-ként hivatkozik, valójában nem újdonság, hiszen az említett összeggel is számoltak, amikor amiatt panaszkodtak, hogy az alapellátásnak biztosított összeg nevetséges mértékben növekszik. Azon is megdöbbentek, hogy a tárcavezető egy szóval sem tért az általuk felhozott többi problémára.

Továbbra is várjuk, hogy az egészségügyi miniszter valódi közvetítő legyen, és találjon megoldást az alapellátás gondjaira”

– hangsúlyozzák a szakemberek. Mint rámutatnak: ismét bebizonyosodott, hogy a biztosító nem a páciensek érdekei szerint bánik a rendelkezésére bocsátott közpénzekkel. „Rossz törvényeket írtak, és hibás informatikai rendszereket alkottak ebből a közpénzből. Az emberek egyre nehezebben jutnak hozzá az alapellátás szolgáltatásaihoz” – olvasható a közleményben.