Európai szintű vakcinagyártóvá válna a védelmi tárcához került Cantacuzino Intézet

Kőrössy Andrea 2017. december 26., 15:52

Hivatalosan is átvette a védelmi minisztérium az egészségügyi tárcától a bukaresti Cantacuzino Intézetet, amelyben a két miniszter bejelentése szerint két év múlva megkezdődhet az influenza elleni oltóanyag gyártása.

Fotó: Veres Nándor

Mihai Fifor, a védelmi tárca vezetője elmondta: „jó néhány hónap tárgyalás után” aláírták a megállapodást. „Az átvétel régóta téma kormányzati szinten. Ez egy rendkívül fontos lépés az egészségügyi biztonság szempontjából, a védelmi tárca pedig már kidolgozta az intézet újraszervezését célzó szigorú tervet” – magyarázta Fifor, akinek elmondása szerint már közvetlenül a téli ünnepek után nekilátnak a munkának, „beindítjuk a motorokat”.

Florian Bodog egészségügyi miniszter eközben arról számolt be:

a Cantacuzino Intézet leghamarabb két év múlva kezdheti el az influenza elleni vakcina gyártását, amelynek révén az intézmény Európa-szinten fontos tényező lesz.

A tárcavezető kifejtette: Vytenis Andriukaitis egészségügyért felelős uniós biztos kérésükre ígéretet tett arra, támogatni fogja a bukaresti intézetet, hogy az az európai oltóanyaggyártás jelentős szereplőjévé váljon. „Tanácsadóink szerint legalább két évbe telik, amíg az első vakcinát le tudjuk gyártani, de addig is előállítunk majd különböző oltóanyag-összetevőket” – magyarázta Bodog.

Azzal kapcsolatban, hogy mi a tervük a Cantacuzino Intézet jelenlegi személyzetével, Mihai Fifor azt nyilatkozta: az alkalmazottakat is biztosították már arról, hogy senkit nem fognak elbocsátani. Elfogadták az új szervezeti felépítést, amely alapján a civil munkatársak is az intézménynél maradnak.

Senkinek nem kell elmennie, sőt arra törekszünk, hogy újabb állásokat hozzunk létre, mert személyzethiány van, ez az intézet egyik legégetőbb problémája. Sokan felmondtak a rossz anyagi helyzet miatt. Szakértőket keresünk”

– fogalmazott a védelmi miniszter, aki ugyanakkor egyelőre nem kívánt konkrétumokat mondani az intézet költségvetésével kapcsolatban.

Hozzátette: az is felmerült, hogy új székhelyet keresnek Bukarestben az intézetnek. A kormány szeptemberben fogadta el a határozatot, amely alapján a Cantacuzino Intézet a védelmi minisztériumhoz került. Az intézmény 2013 óta nem gyártott oltóanyagot.