„Kiábrándító teljesítmény” – Cristian Balaj volt futballbíró a romániai labdarúgás helyzetéről

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. december 26., 14:08

Kiábrándítónak tartja a romániai labdarúgás idei eredményeit Cristian Balaj. A Krónikának nyilatkozó volt futballbíró szerint irányításváltásra van szükség a sportágban.

Fotó: Facebook/Cristian Balaj

Elégedetlen a romániai labdarúgás alakulásával Cristian Balaj. Az egykori futballista és élvonalbeli játékvezető a Krónika megkeresésére kevés sikert tudott említeni a 2017-es évet értékelve, csalódást okozó eseményekről viszont hosszú listája van a Máramaros Megyei Labdarúgó-egyesületet hét éve irányító, 46 éves szakembernek.

Kiábrándító volt a román labdarúgó-válogatott teljesítménye a világbajnoki selejtezőkben. Sajnos arra sem volt jó, hogy egy fiatal, új csapatot építsünk”

– kezdte a jövő évi oroszországi seregszemléről lemaradt együttes kiértékelését. Úgy vélte, hogy a német Christoph Daum szövetségi kapitánnyá való kinevezése „teljes kudarc” volt.

„Még távozása után is úgy nyilatkozott, hogy Budescu volt az egyik legjobb játékos, akivel valaha dolgozott, a pályán viszont egy percet sem játszatta. Nem értette meg, hogy azért hozták Romániába, hogy kvalifikálja a válogatottat a vb-re, nem pedig azért, hogy dicsérgessen” – fogalmazott Balaj, aki szerint Cosmin Contra irányítása alatt már látszott a változás, és bebizonyosodott, hogy a hazai edzők nem rosszabbak a külföldieknél.

Az, hogy a Daumot leszerződtető Román Labdarúgó-szövetség (FRF) vezetősége nem vállalta a felelősséget a döntésért, nem lepte meg Balajt, aki bevallása szerint már megszokta ezt a hozzáállást.

A sikerek után learatják a babérokat, de a hibákért mindig mást hibáztatnak”

– állapította meg. Szerinte több más „sötét példát” említhetne erre, de elég, ha a beteljesületlen kiválósági központokat említi.

Egyedüli pozitívumnak a női labdarúgás és a teremlabdarúgás fejlődését említette, ám hangsúlyozta, hogy ez nem az FRF érdeme, hanem az edzőké, illetve az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) kapott pénznek köszönhető. „Legyen világos, a női foci támogatására az UEFA adott pénzt” – mutatott rá.

Változás kell

Cristian Balaj nem először bírálja a Răzvan Burleanu vezette szervezetet, a jövő tavasszal várható tisztújító közgyűlés kapcsán pedig már korábban is szóba hozták a lehetséges ellenjelöltek között. „Vitathatatlannak tartom, hogy változásra van szükség a vezetőség élén. Majd meglátjuk, hogy kik lesznek a jelöltek, és milyen programmal készülnek” – mondta most lapunknak Balaj. Arra ugyan nem adott egyértelmű választ, hogy jómaga pályázni fog-e az FRF vezetőségébe, de a lehetőségtől nem zárkózott el. Egyelőre úgy fogalmazott: időben bejelenti majd, ha versenybe száll a közgyűlésen.

Konkrét elképzelése ugyanakkor már van arról, hogy min kellene változtatni a sportág fejlődése érdekében.

Szerinte az alapoknál, a megyei futballegyesületek tevékenységének javításával és a projektek pártatlan elbírálásával kellene kezdeni.

A női labdarúgással a már megkezdett úton kellene továbbhaladni, mint ahogyan az utánpótlás és az edzők továbbképzésével is foglalkozni kellene, mert hiába a tehetség és a minőség, ha nincs előrelépés a fejlesztésük terén. A folytonosság elvét követné a junior korból kilépő fiatalok esetében is, hogy legyen lehetőségük a hazai bajnokságok felnőttcsapataiban szerepelni.

Fotó: Facebook/Cristian Balaj

„Az is nagyon fontos lenne, hogy tiszteljük azokat, akik az évek során már bizonyítottak, és lehetőséget adjunk nekik arra, hogy valamit visszaadjanak a labdarúgásnak abból, amit kaptak” – magyarázta a szakvezető. Ő egyébként már korábban is említette, hogy a hazai labdarúgás aranygenerációjának támogatására lenne szükség, ám annak több elismert tagja hadilábon áll az FRF aktuális vezetőségével.

„Megváltoztatnám a bajnokságok versenykiírását is. Nem értek egyet azzal, hogy az alapszakasz végén megfelezzék a csapatok addig gyűjtött pontjait” – sorolta Balaj.

Bírói bölcsesség

Érthetően a bíráskodás terén is vannak elképzelései a jövőre nézve, és mint mondta: átláthatóságra lenne szükség és esélyt kellene adni a fiatal bíróknak az előrelépésre. Úgy véli, hogy jelenleg le van zárva előttük az út több olyan játékvezető miatt, akik évről évre úgy dolgoznak, hogy tevékenységük semmilyen fejlődést nem mutat. A videóbíró bevezetésére készülő Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) szándékát pozitívan értékelte, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy annak használata „bölcsességet” igényel, hiszen a rendszer arra van, hogy a meccs eredményét befolyásoló súlyos hibákat kiküszö­bölje, nem pedig a mezőny közepén elkövetett kisebb szabálytalanságok tisztázására.

Emlékeztetett, hogy a bírói testületet (CCA) Görögországból irányító Kirosz Vaszarasz eredetileg független szakértőként érkezett Romániába, hogy a hazai sípmestereket képezze. „Amúgy jó pedagógus” – jegyezte meg Balaj. Azért került 2014-ben a CCA élére, mert elégedetlenség övezte Alexandru Deaconu tevékenységét. „Ha az FRF úgy ítélte meg, hogy nincs más megoldás, az ő problémájuk” – fűzte hozzá.

Idő kell a visszatéréshez

Ami a hazai labdarúgásban tapasztalható gazdasági bizonytalanságot illeti, Balaj szerint addig nem fog semmi sem változni, amíg „nem értjük meg”, hogy az infrastruktúrát és az utánpótlást célzó befektetések nélkül nem lehet előrébb lépni. Tájékoztatása szerint a sportminisztérium dolgozik egy olyan rendeleten, amely elősegítheti a klubok tevékenységét, de szerinte azt még tökéletesíteni kell, mert jelenleg különbséget tesz az egyéni és a csapatsportágak között. „Ezt nem tartom igazságosnak” – jegyezte meg.

A törvényi módosításokat hasznosnak tartja, évek múltán az eredményei is látszani fognak.

Rövid idő alatt viszont nem lehet elérni azt, hogy visszatérjünk oda, ahol egykor voltunk”

– állapította meg. Szerinte időre és a „megkülönböztetett bánásmód” kiiktatására van szükség, mert például ha egy játékos megérdemli a válogatottságot, annak kulcsembernek kellene lennie függetlenül attól, hogy épp Máramarosból, Szatmárról vagy esetleg Suceaváról érkezik. „Mihamarabb meg kell kezdeni az újjáépítést, és meg kell értenünk, hogy a politikának, a személyes érdekeknek a sportban nincs helyük. Kár, hogy a jelenlegi vezetőség ezt nem érti meg” – summázta Cristian Balaj.