Nyílt levélben kérik Johannist a marosvásárhelyi iskola újraalapítására a magyar szülők

MTI 2017. december 23., 17:20

Nyílt levélben kérik Klaus Johannis államfőt a megszüntetett marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium diákjainak a szülei, hogy segítse a marosvásárhelyi magyar közösség katolikus iskolához való jogának érvényesülését, és közvetett módon se akadályozza az iskola újbóli létrehozását

Fotó: Szucher Ervin

A Civelek a Katolikus Iskoláért szülői közösség szombaton juttatta el a Klaus Johannis elnöknek címzett nyílt levelét az MTI-hez. Azt követően fordultak Johannishoz, hogy az elnök csütörtökön visszaküldte megfontolásra a parlamentnek az oktatási kerettörvény két hete elfogadott módosítását, amely megteremtette volna a jogi feltételét annak, hogy a parlament törvénnyel alapítsa újra a római katolikus iskolát.

{K1}

A szülők a levélben arra panaszkodnak, hogy 445 gyermek családja több mint egy éve a törvényszéket járja, és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kihallgatásit kénytelen elviselni.

Gyermekeink a teljes bizonytalanságban, korán megélik az etnikai, nemzeti kisebbségi lét összes hátrányát. S bár Románia jogállam és az alkotmány írott formája biztosítja számukra a jogot az anyanyelvükön való oktatáshoz és a szabad iskolaválasztáshoz, ők mindezzel mégsem tudnak élni” – áll a levélben.

Ahhoz kérik az államfő segítségét, hogy a gyermekeik megkaphassák mindazokat a jogokat, amelyek egy jogállamban megilletik őket. Hozzáteszik, az iskola korábbi megalapításába becsúszott hibák nem lehetnek okai annak, hogy egy közösség ne kaphassa meg azt, amire igénye van, és amire a törvény is feljogosítja. „Nem elvenni akarunk, hanem hozzátenni mindannyiunk jövőjéhez. Mi így tudjuk ezt legjobban tenni. Megőrizve identitásunkat, kultúránkat, hitünket, hagyományainkat. Ez által tudjuk színesebbé és gazdagabbá tenni közös jövőnket” – áll a szülői közösség nyílt levelében.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly októberben kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és ez év szeptemberében emelt vádat ez ügyben Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Az ügyészségi vizsgálat, és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a tanévkezdéstől megszűnt önálló intézményként működni a Római Katolikus Gimnázium.

Diákjai továbbra is ugyanabban a – római katolikus egyház tulajdonában levő – épületében kezdhették meg a tanévet, ahol korábban is tanultak, de ehhez már a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium biztosította a szervezeti keretet. Az intézkedés következtében a magyar kormány bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétóját.