Már májusban nyomdába kerülhetnek a tankönyvek a minisztérium naptára szerint

Kőrössy Andrea 2017. december 23., 13:16

Legkésőbb május 11-éig kibocsátják az új tankönyvek nyomtatására vonatkozó engedélyt az oktatási minisztérium által elfogadott tankönyvkiadási naptár szerint, amely az elmúlt években rendszeressé vált csúszásokat hivatott kiküszöbölni.

Fotó: Gecse Noémi

A szaktárca által közölt menetrend alapján a szerzőknek ez év december 19. és 2018. március 5. között kell elkészíteniük pályázati anyagukat, majd ezeket március 19-éig nyújthatják be a minisztériumba, amely a kiadványokat elemzésre továbbküldi az Országos Felmérő- és Vizsgáztatóközpontnak (CNEE). A tankönyvtervek átnézése után április 10-én közlik a nyertesek listáját, ezt két napon belül lehet megóvni.

Az óvások elbírálását követően a nyertes tankönyvekre vonatkozó minisztériumi engedélyeket május 7. és 11. között bocsátják ki.

A tanügyi tárca közleményben számolt be arról, hogy a kiadványokat oktatási és tudományos szempontból is elemzik, egy tankönyvet pedig négy szakember vizsgál meg: három, a közoktatásban dolgozó pedagógus és egy független oktatástudományi szakértő. A pályázatokat megadott kritériumok alapján pontozzák, a maximális pontszám 100, és legalább 85-öt kell elérni az „átmenő” osztályzathoz.

Az oktatási minisztérium közvitán levő – Liviu Pop tárcavezető által november végén a Facebookon nyilvánosságra hozott – tankönyvtörvény-tervezetének elsődleges célja, hogy leegyszerűsítse, illetve felgyorsítsa a kiadást.

A minisztérium szeretné elkerülni, hogy – ahogyan idén is történt – a diákok többhónapos késéssel kapják meg a tankönyveket, ha egyáltalán kézhez kapják azokat.

A szaktárca rendszerint a technokrata Cioloş-kormányt, illetve a túlbürokratizált rendszert teszi felelőssé a késésért, amelyet ígéretük szerint végleg megszüntetnek az új jogszabállyal. A legfőbb tervezett módosítás, hogy gyakorlatilag megszüntetik a kiadók közötti versengést, ehelyett egyetlen, állami tulajdonban levő társaság fogja biztosítani a kiadványok nyomtatását, illetve kiadók helyett szerzők fognak pályázni.

Liviu Pop többször is beszélt arról, hogy szerinte az ágazatot a tankönyvmaffia uralja, amely csak gazdasági érdekeit tartja szem előtt az oktatás minősége helyett, és amellyel mindenképpen le akar számolni.