Igazságügyi törvények: az Európa Tanács kikérné a Velencei Bizottság véleményét

Krónika 2017. december 22., 18:18

Levélben fordult Klaus Johannishoz Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, azt ajánlva az államfőnek, kérje fel a Velencei Bizottságot az igazságügyi törvények parlament által elfogadott módosításainak véleményezésére.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára

Jagland szerint a Velencei Bizottság tisztázhatja, hogy az elfogadott módosítások összeegyeztethetők-e a jogállamiság alapelveivel.

A főtitkár ugyanakkor emlékeztet, hogy az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) is megvizsgálja a romániai igazságügyi törvények módosításáról szóló törvényeket.

Thorbjorn Jagland levelében rámutat, figyelemmel követte a folyamatot, amely az igazságügyet érintő három törvény elfogadásához vezetett, és – mint állítja – tudatában van annak, hogy „sokat tárgyalnak erről az érdekeltek és a román társadalom általában".

Mint ismeretes, csütörtökön hét európai uniós tagország – köztük Franciaország és Németország – bukaresti nagykövete figyelmeztette Romániát: ne gyengítse meg igazságszolgáltatása függetlenségét és a korrupcióellenes harcot az igazságszolgáltatás átszervezésére irányuló törvénytervezetekkel.

{K1}

Franciaország, Németország, Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország – a bukaresti nagyköveteik által jegyzett nyílt levél szerint – elismeri, hogy Románia hiteles reformokat hajtott végre az elmúlt tíz évben az igazságügy területén. Úgy vélik ugyanakkor, hogy a héten a parlament által elfogadott, az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag, valamint a parlament asztalán fekvő, a büntető törvénykönyv és eljárási törvény módosítására irányuló törvényjavaslatok veszélybe sodorhatják az elmúlt tíz év eredményeit.

Válaszában a bukaresti külügyminisztérium pénteken sajtóközleményben erősítette meg Románia elkötelezettségét az Európai Unió értékei mellett. A tárca jelezte: nyitott a valós és konkrét párbeszédre most, hogy az igazságszolgáltatási törvénymódosításokat véglegesítette a parlament, és az Európai Bizottsággal is folytatni akarja a konzultációt. A közlemény szerzői szerint a külföldi partnereknek a román parlament képviselőivel folytatandó párbeszédre kellene alapozniuk a témáról szóló elemzéseiket, s Romániában a polgárokat érintő egyetlen kezdeményezést sem fogadnak el parlamenti vita és a közvélemény tájékoztatása nélkül. „A jogállamiság erősítése és a korrupcióellenes harc a román kormány prioritásai közé tartozik” – hangoztatta a külügyminisztérium.