Madrid a törvény szerinti együttműködést kínál a katalán kormánynak

MTI 2017. december 22., 17:28

Spanyolország kormánya a törvény szerinti együttműködést kínál az alakuló katalán kormánynak – mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján Madridban a katalán parlamenti választások másnapján.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Fotó: Elpais.com/Jaime Villanueva

„Spanyolország kormánya együttműködését és legjobb szándékát akarja kínálni a konstruktív, nyitott és valódi párbeszédhez – mindig a törvények szerint – a kormánynak, amely Katalóniában alakul” – fogalmazott a politikus. Mint mondta, a választások új kezdetet feltételeznek, lehetőséget adnak egy új időszak megnyitására.

Bízom abban, hogy Katalóniában párbeszéden és nem szembenálláson alapuló időszak kezdődik – jegyezte meg.

Mariano Rajoy véleménye szerint a választásokon egy plurális Katalónia rajzolódott ki, amelyet mindenkinek „tiszteletben tartania és óvnia kell". Hangsúlyozta, a katalán társadalomban okozott törés nagyon súlyos, és időbe telik megjavítani, minden politikai szereplő számára ennek kell lennie az elsőszámú kötelezettségnek.

{K1}

A spanyol miniszterelnök kitért arra is, hogy bármelyik politikai erő is szerzi meg a többségi támogatást a katalán parlamentben, a létrejövő kormánynak alá kell vetnie magát a törvényeknek, anélkül ugyanis nem lehet megteremteni a biztonságot, anélkül nem térnek vissza az elvándorolt cégek, nem folytatható a munkahelyteremtés.

A katalán választásokkal kapcsolatban negatívumként említette, hogy nem szereztek elég mandátumot a változáshoz, és felhívta a figyelmet arra, hogy a függetlenségi pártok a korábbiakhoz képest veszítettek támogatottságukból. „Kevesebbet, mint amennyit szerettünk volna” – jegyezte meg. A 2010-es választások után 76, 2012-ben 74, 2015-ben 72 mandátumot szereztek összesen a katalán parlamentben a függetlenségi pártok, most pedig 70-et, és ugyanez a csökkenés tapasztalható a szavazatok vonatkozásában is – sorolta a kormányfő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazása, Katalónia irányításának átvétele okozhatta-e a kormányzó Néppárt (PP) gyenge szereplését, a politikus kifejtette: a katalán választásokat olyan párt nyerte, amely támogatta a jogszabály alkalmazását, így nem gondolja, hogy a választók „büntették” volna őket ezért. Beszélt arról is, hogy a 155-ös cikk alkalmazásában óvatosak voltak, és széles körű támogatással bírtak nemcsak Spanyolországban, de Európában is.

„Nekem azzal kell leülnöm, aki megnyerte a választásokat, és az Inés Arrimadas” – jelentette ki arra az újságírói kérdésre, hogy kész-e találkozni a leváltott katalán kormányfővel Spanyolországon kívül, ahogy azt Carles Puigdemont javasolta pénteken Brüsszelben.