Filmszatírával emlékezik a Román Televízió az 1989-es eseményekre

Kiss Judit 2017. december 22., 12:43

Corneliu Porumboiu Forradalmárok (A fost sau n-a fost?) című 2006-os tragikomédiáját sugározza a román köztévé az 1989-es forradalom évfordulóján, pénteken. A 28 évvel ezelőtti eseményekről a forradalom résztvevői is megemlékeznek egy tévéműsorban.

Mircea Andreescu, Teodor Corban és Ion Sapdaru az 1989-es forradalomról szóló, Corneliu Porumboiu rendezte filmben Fotó: Port.hu

A forradalomról szóló játékfilm vetítésével emlékezik a román közszolgálati televízió pénteken 1989. december 22-ére. A nézők 21.10-től láthatják a TVR2-n Corneliu Porumboiu Forradalmárok (A fost sau n-a fost?) című 2006-os filmjét, amely Camera d’Or díjat nyert a cannes-i fesztiválon, két Gopo-díjjal és a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) három elismeréssel jutalmazták.

A tragikomikus hangvételű film fergeteges szatíra, a forradalom ironikus újramesélése.

A cselekmény egy csendes kisvárosban játszódik 16 évvel az események után, december 22-én, szereplői pedig arra keresik a választ – mindvégig hiába – hogy történt-e forradalom, Romániában, vagy sem. A főhős, a nyugdíjas Piscoci (Mircea Andreescu), aki néha a Mikulás szerepét is magára ölti, arra készül, hogy most is egyedül tölti karácsony szent estéjét. Ám a sors mást jelöl ki számára: két társa is akad, akikkel közösen keresik a választ a nagy kérdésre.

Corneliu Porumboiu első filmje tragikomédia, amely nemcsak a forradalomról, hanem arról a groteszk melléfogásról is szól, hogy a hősök 16 év távlatából értelmezik az 1989 decemberében történteket. Tiberiu Mănescu (Ion Sapdaru) történelemtanár forradalmárnak tartja magát, foggal-körömmel ragaszkodik ehhez a címkéhez még akkor is, amikor a társai az ellenkezőjét állítják, ugyanis nem akar lemondani középszerű létezésének talán egyetlen dicsőséges pillanatáról. Jelenleg nem rózsás a helyzete: egész fizetése rámegy az alkoholizmusa miatt felvett kölcsön visszafizetésére. Virgil Jderescu (Teodor Corban) újságíró, egykori textilmérnök nem vett részt a forradalomban, de kapott az új üzleti lehetőségeken, és tévéadót indított egy tömbházlakásban.

Az 1989-es fordulatot és vonzatait számos román filmrendező választotta témájául már a forradalmat követő években és azóta is.

Dan Pița az első olyan román filmes, aki a forradalomról példázatként gondolkodott Arany Oroszlánnal kitüntetett, Luxushotel (Hotel de lux, 1992) című filmjében. A rendező-forgatókönyvíró Nicolae Ceaușescu „piramisát”, a Nép Házát (Casa Poporului) használta egy totaritárius, kafkai–orwelli társadalom metaforikus díszleteként. 1993-ben készült el A róka volt a vadász (Vulpe vânător) című román–német, Stere Gulea rendezte koprodukció, amelynek szereplői a televízión keresztül követik a forradalom eseményeit, pedig Temesváron élnek, a letartóztatástól való félelmükben barátaiknál húzták meg magukat. A film forrása a Nobel-díjas Herta Müller A róka volt a vadász című regénye.

Akárcsak Porumboiu, Cătălin Mitulescu is 2006-ban készített filmet erről a témáról. A Hogyan éltem túl a világvégét (Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii) című film egy tizenhét éves lány, Eva 1989-ben zajló mindennapjait dokumentarista tisztasággal és közvetlenséggel követi.

A forradalomról sok szó esik a 28. évfordulón a TVR1-en is: pénteken 21.35-től Mircea Dinescu költő és Ion Caramitru színész, volt kulturális miniszter lesz a közszolgálati tévé vendége, mindketten főszerepet játszottak a rendszerváltó eseményekben. A Románia 9 című műsor meghívottjaiként arra emlékeznek, hogyan jutottak a tévé épületébe december 22-én, és miként töltötték ezt a napot a 4-es stúdióban.