Őrizetbe vették a több milliós károkozással vádolt kolozsvári sztárorvost

Kőrössy Andrea 2017. december 21., 23:01

Négy személyt vettek őrizetbe csütörtök estig a Kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Klinikai Intézetben tapasztalt súlyos visszaélések ügyében.

Fotó: Lukmed.ro

Az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztályának (DIICOT) munkatársai Bukarestben hallgatták ki a gyanúsítottakat, illetve az ügyben érintett személyeket, ennek nyomán

elrendelték Mihai Lucan, a klinika volt igazgatója, a fia, Valeriu Ciprian Lucan, Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu ügyvezető és Rodica Sanda Baciu gazdasági igazgató 24 órás őrizetbe vételét

– számolt be a Hotnews.ro hírportál. A hatóság azt is közölte: a szerdai házkutatás során Mihai Lucan otthonában 600 ezer euró készpénzt találtak.

Szerdán öt kolozsvári helyszínen végeztek házkutatást az ügyészek: többek között Mihai Lucan otthonát és magánklinikáját, illetve az állami urológiai klinikát is átvizsgálták.

{K1}

Az ügyben Mihai Lucant azzal gyanúsítják, hogy megkárosította az állami egészségügyi intézményt többek között azzal, hogy mindenféle engedély és hivatalos papír nélkül átszállíttatott magánklinikájára, a Lukmed székhelyére egy, különböző rákos megbetegedésekben szenvedő páciensek krioterápiás, azaz hidegterápiás kezelésére alkalmas berendezést, a gép használatához szükséges fogyóeszközök költségét pedig az állami klinikára terhelte.

A közlemény szerint 2007 és 2009 között 159 daganatos pácienst kezeltek a magánklinikán az állami intézményből átvitt eszközzel. Az ügyészek a 2005 és 2016 vége között elkövetett bűncselekményeket vizsgálták, a közlemény szerint

az ebben az időszakban elkövetett sikkasztással a gyanúsítottak összesen 5,16 millió lejjel károsították meg az állami intézmény költségvetését.

Az ügyben az urológus fia és több korábbi beosztottja is érintett. A vádhatóság szerint a gyanúsítottak az állami urológia tulajdonában található javakat használták, tulajdonították el, vagy kereskedtek ezekkel, és a Lukmed javára használtak fel bizonyos szolgáltatásokat.

Az ügyészség már korábban is vizsgálódott az ügyben, miután Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, az alsóház egészségügyi bizottságának alelnöke panaszt nyújtott be. Az ügy azonban sokak számára nem okozott meglepetést, bizonyos körökben ugyanis nyílt titok volt az urológián, illetve a Lukmeden zajló tevékenység.

A Krónika Facebook-oldalán is több olvasónk jelezte, személyes tapasztalatból tudja, hogy a vádak nem alaptalanok, Lucan orvoshoz nem méltó módon viselkedett a páciensekkel, akiket csak tetemes pénzösszeg ellenében volt hajlandó kezelni.