Igazságügy: nem teszi ki az ablakba az RMDSZ az Európai Néppárttól kapott bírálatot

Krónika 2017. december 21., 15:55

Veszélyben van a romániai igazságszolgáltatás függetlensége az igazságügyi törvények módosítása miatt az Európai Néppárt (EPP) szerint, amely egyúttal elmarasztalta az RMDSZ-t a bukaresti kormánykoalíció kezdeményezéseinek támogatása miatt.

Joseph Daul EPP-elnök (jobbra) ezúttal nem gratulált Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek

Joseph Daul, az európai szintű jobbközép politikai párt elnöke csütörtökön annak kapcsán bocsátott ki közleményt, hogy a bukaresti szenátus megszavazta az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag utolsó tervezetét is, mégpedig a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló jogszabály módosításait.

{K1}

Az EPP vezetője szerint szomorú nap a mai Románia, valamint valamennyi, az igazságszolgáltatás függetlenségének óvása céljából utcára vonuló polgára számára.

Joseph Daul a demokrácia alappillérének nevezte a hatalmi ágak szétválasztását. Leszögezte, az igazságügyi rendszert sohasem lenne szabad politikai ellenőrzés alá vonni az Európai Uniü tagállamaiban. „A román szociáldemokraták vezette politikai többség aláássák a jogállamot Romániában, mindez egy beteg demokrácia tünete” – szögezi le kommünikéjében az EPP elnöke. Daul szerint a kormányzó balliberálisok az intézmények fölötti ellenőrzés fokozására irányuló törekvéseikkel növelik ugyan a hatalmukat, de gyengítik Romániát; az EPP vezetője úgy véli, az ország stabilitása és hitele forog kockán.

A politikai ernyőszervezet támogatásáról biztosította a romániai bírákat, ügyészeket, minden egyes polgárt, aki az igazságszolgáltatás függetlenségéért, illetve a korrupció ellen száll síkra. Joseph Daul mindazonáltal mélységes csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az EPP tagszervezeteként az RMDSZ a szavazataival támogatta a bukaresti parlamentben a balliberális koalíciónak az igazságszolgáltatás átszervezését érintő indítványait.

Az EPP RMDSZ-bíráló megállapítása már csak azért is sokatmondó, mivel Kelemen Hunor szövetségi elnök december 14-én levélben indokolta meg a néppártnak, hogy az általa vezetett alakulat miért támogatja a PSD–ALDE-koalíció törvénymódosító javaslatait. A Joseph Daulnak címzett levélben az RMDSZ elnöke közölte: a szövetség szerint az intézkedések hozzásegítenek a hatalmi ágak valós szétválasztásához, a bírák és ügyészek függetlenségének biztosításához, nem gyengítik a korrupcióellenes küzdelmet, hanem erősítik a jogállamot.