Történelmi termésátlagokat mutatnak az alaposabb statisztikák

Bíró Blanka 2017. december 21., 15:04

Több termény esetében idén országos szinten történelmi termésátlagot sikerült megvalósítani – hívta fel a figyelmet Könczei Csaba.

Fotó: Barabás Ákos

A Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője sajtótájékoztatón elmondta, búzából hektáronként átlag 4836 kilogramm termett, repcéből 2844, borsóból 2776 árpából 4942, napraforgóból 2725 szójából 2381, kukoricából 5854, míg krumpliból 18 848 kilogrammos átlagtermést jegyeztek országos viszonylatban. Az igazgató szerint ez annak is tulajdonítható, hogy

optimális volt az időjárás, megfelelően váltakoztak a csapadékos és a csapadékmentes időszakok, és a gazdák időben megkapták a támogatásokat, hogy el tudják végezni a tavaszi és az őszi munkálatokat.

Szintén előrelépésnek számít, hogy idén végre elérték, hogy a mezőgazdasági statisztikai adatok is jobban tükrözzék a valóságot. Korábban az adatgyűjtés nem volt a leghatékonyabb, mert az önkormányzatok mezőgazdasági referensei jelentettek. Petre Daea mezőgazdasági miniszter még tavasszal kérte, hogy javítsák a rendszert.

A mezőgazdasági igazgatóság átszervezésével lehetővé vált, hogy minden kistérségben legyen helyi képviselő, akik amellett, hogy segítenek a gazdáknak az ügyintézésben, az adott térség mezőgazdasági struktúráját figyelembe véve, a kis- és nagytermelők aránya alapján,

egy reprezentatív, 250 fős mintából gyűjtik össze az adatokat, ez pedig reálisabb képet nyújt.

Különben a mezőgazdasági adminisztráció átszervezése folytatódik, tavasszal már a mezőgazdasági igazgatóság fennhatósága alá került az agrárkamara és az ellenőrzés, a következőkben alávonják az állatnemesítési intézetet, a növényvédelmet, a vetőmag- és szaporítóanyag-felügyelőséget, a talajtani intézetet, az állami földeket kezelő intézetet is.