Johannis a forradalom évfordulóján: „Le a kommunizmussal!”

Krónika 2017. december 21., 10:57

1989 decemberében a román nép azt kiáltotta: „Le a kommunizmussal!”, és ez a kiáltás jelenleg is hallatszik, mutatott rá Klaus Johannis államfő a '89-es forradalom kitörésének 28. évfordulóján.

Fotó: Presidency.ro

Az államfő a forradalom évfordulóján közzétett Facebook-bejegyzésében úgy vélte, ez ma is a politikusoknak szánt üzenet, akik

ezekben a napokban is azt bizonyítják: „nem akarnak elszakadni a múlt hibáitól”.

„A román forradalom ideáljainak védelme a jogállam intézményeinek védelmét, a szabadság és demokrácia értékeinek védelmét, valamint az állampolgárok iránti tiszteletet jelenti” - hívta fel a figyelmet az Agerpres beszámolója szerint az államfő.

Hangsúlyozta, hogy a forradalom dossziéjának feltárását be kell fejezni, az 1989 decemberében történt gyilkosságok és visszaéléseket elkövetőit meg kell büntetni.

Az államfő bejegyzésében külön kitért a '89-es forradalom hőseinek helyállására, rámutatva: nekik köszönhető, ők tették lehetővé a diktatúra alóli felszabadulás csodáját, ami örökre a történelemkönyvek része marad.

„Túl sokat vártunk, hogy az igazság felszínre kerüljön. A forradalom dossziéjának feltárást be kell fejezni,

az 1989 decemberében történt gyilkosságok és visszaéléseket elkövetőit meg kell büntetni, hogy az áldozatoknak végre igazságot szolgáltassunk” - zárta bejegyzését Klaus Johannis államfő.