Nem jár parkolóhely a városközpontban a külvárosban lakó kolozsváriaknak

Krónika 2017. december 20., 10:28

A parkolás „ésszerűsítésével” próbálja csökkenteni az egyre zsúfoltabb belvárosi gépkocsiforgalmat a kolozsvári városvezetés. Ennek szellemében már nem engedélyeznek belvárosi parkolóhelyet azoknak, akik nem a városközpontban laknak.

Fotó: Ziaruldecluj.ro

Bár a parkolódíjak értékét alig módosítja, több újítással próbálja megfékezni a belvárosi dugók állandósuló problémáját a kolozsvári városvezetés. Ennek szellemében módosította keddi ülésén a parkolási szabályzatot, illetve a parkolódíjak összegét a helyi tanács, számolt be közleményében Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája.

Mint írják, a szabályzat módosítása a Városi Mobilitási Tervnek megfelelően történt, eszerint azok a kolozsváriak, akik nem laknak a városközpontban, jövőre már nem bérelhetnek itt parkolóhelyet.

Pozitív újdonság azonban, hogy jövőre a parkolási díjat bankkártyával, online is be lehet fizetni azokban a parkolókban, ahol nincs sorompó.

A tanács határozata értelmében a városközpontban lakó magánszemélyeknek 76 lejt kell fizetni az éves parkolóbérletért. A parkolóházakban 110 lejért bérelhetnek helyet a környékbeli lakók, a jogi személyeknek magasabb díjat, 840 lejt kell fizetniük.

A havi bérleti díjak a belváros szívében a helyieknek 25 lejbe kerülnek.

Jövőre duplájára, 2,5 lejről 5 lejre nő a parkolási óradíj a polgármesteri hivatal parkolójában (Monostori út/Calea Moţilor) este 7-től reggel 7-ig, ugyanakkor a parkolóhely-bérlési lehetőség is megszűnik. Hivatalos munkaszüneti napokon 3 lejes lesz az óradíj.

A többi, lakónegyedbeli parkolóban való parkolás óránként 2,5 lejbe kerül majd. A parkolóházakban havi 210 lejért lehet helyet bérelni.

Január 3-ától ugyanakkor online is lehet igényelni új parkolóhelyeket a polgármesteri hivatal honlapján, áll a közleményben.

Egyébként, mint ismeretes

Emil Boc polgármesternek nem ez az első javaslata arra, hogy csökkentse a városközpont zsúfoltságát: az elöljáró pár hónapja a belvárosi iskolákba járó diákok „megszűrését” indítványozta.

Azt kérte, hogy csak a belvárosi szülők járassák a központbeli iskolákba gyerekeiket, és ennek érdekében az ideiglenes tartózkodási engedélyek (flotant) szigorúbb ellenőrzését ígérte. Így akarja ugyanis megszüntetni azt a jelenlegi gyakorlatot, miszerint a lakónegyedekben, környező településeken lakó kolozsváriak az okmány megszerzésével íratják belvárosi elitiskolákba gyerekeiket.

{K1}