Fehér karácsonyt ígérnek a meteorológusok

Krónika 2017. december 20., 09:03

Az ország több megyéjében is fehér karácsony lesz, és várhatóan havazni fog az év utolsó napján és január elsején is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) december 18. és december 31. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Fotó: Pixabay.com

Az erdélyi megyékben a következő napokban hideg, igazi télies idő várható, a nappali csúcsértékek mínusz 3 és +3 Celsius-fok körül alakulnak, éjszaka –10, –5 fok várható. A hegyvidéki régiókban ennél is hidegebb lehet, írja az Agerpres által idézett közlemény.

Az előrejelzés szerint december 25-étől 29-éig valamelyest enyhül az idő, a nappali csúcshőmérséklet eléri a 2-6 Celsius-fokot, az éjszakák viszont továbbra is hidegek maradnak fagypont alatti hőmérsékletekkel.

Gyenge havazásra leginkább december 21-e és 23-a között lehet számítani, és az előrejelzések szerint az év utolsó napján is havazni fog.

A Bánságban, Máramarosban és a Körösök vidékén az ilyenkor megszokottnál valamivel hidegebb időre számíthatunk karácsony körül. Napközben a hőmérséklet legmagasabb értékei nem haladják meg a 7 Celsius-fokot, éjszaka –7 és 0 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható.

Ezt követően enyhe felmelegedés következik, majd az év utolsó napjaira ismét lehűl a levegő hőmérséklete.

Csapadékra – leginkább havazásra, hózáporra – december 20. és 24-a között lehet számítani, majd ezt követően az év utolsó napjaiban, akkor előbb eső, havas eső, majd havazás lesz – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.