Szilágy megyében is felújítanak több megyei utat

Krónika 2017. december 19., 21:01

Európai uniós vissza nem térítendő támogatásból újítják fel Szilágy megyében a Zilah és Szilágycseh közötti, 108 D jelzésű, valamint a Szilágycseh és Benedekfalva közötti, 196-os számú megyei utat.

Fotó: Barabás Ákos

Erről a Szilágy megyei önkormányzat alelnöke, Szilágyi Róbert István közleményben tájékoztatta lapunkat. A finanszírozási szerződést hétfőn írták alá Bukarestben.

A 108 D jelzésű szakasz korszerűsítése 48,6 millió lejbe kerül, ebből 47,5 millió lejt biztosít az EU, míg a másik utat 12,79 millió lejből modernizálják, a támogatás értéke pedig 12,51 millió lej. A szerződés szerint a szakaszokat teljesen felújítják, azaz stabilizálják a talajt, hidakat és útpadkákat építenek ki, valamint felfestik az útjelzéseket – mutatott rá Szilá­gyi Róbert Csaba.

A munkálatok befejezése után 10–15 éves távlatban csak a koptatóréteg pótlására lesz szükség. A gyorsabb és biztonságosabb útszakaszok létrehozása nagyban hozzájárul az érintett települések fejlesztéséhez és a lakosok életkörülményeinek javításához,

továbbá az útszaka­szok rendbetétele könnyebbé teszi a közlekedést Máramaros és Szatmár megye irányába is” – hangsúlyozta a megyei önkormányzat alelnöke. A vissza nem térítendő támogatást a 2014/2020-as költségvetési ciklusban a Regionális Operatív Program keretében biztosítják.

Hasonló finanszírozásban részesül Kolozs megye is. A hétfőn aláírt szerződés szerint közel 100 kilométernyi utat korszerűsítenek a megyében.