Hitelcsere autóra is? – A lízing feltételeit módosítaná egy törvénytervezet

Krónika 2017. december 19., 17:01

Előnyös körülmények között vihetnék vissza a lízingelt személygépkocsit az autókereskedőnek a magánszemélyek, ha életbe lép Daniel Zamfir tervezete.

Fotó: Facebook/Dacia Romania

A lízingben vásárolt autókra is kiterjesztené a hitelcserét törvénytervezetével Daniel Zamfir nemzeti liberális párti (PNL) képviselő – a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló, szakértőkből álló törvényhozási tanács már rábólintott a kezdeményezésre.

A javaslat szerint azok a személyek, akik lízing rendszerben vásároltak maguknak javakat, két havi törlesztőrészlet elmaradása után visszavihetik azt az eladónak, és csak az elmaradt összegek kifizetésére lesznek kötelezhetőek, a büntetőkamat pedig nem haladhatja meg az összeg 50 százalékát.

A hiteligénylőket viszont semmilyen más adósság kifizetésére nem lehet majd kötelezni, ahogyan az jelenleg történik, ugyanakkor csak bíró ítélet nyomán lehet kezdeményezni a kényszervégrehajtást.

Jelenleg ugyanis, ha az ügyfél három hónapig nem fizet, a jószág (legtöbb esetben személygépkocsi) visszakerül a lízingcéghez, amelynek illetékese felbecsüli annak értékét, olyan áron értékesíti, amelyen talál rá vevőt, az ügyfélnek viszont mindaddig folytatnia kell a törlesztést, amíg ki nem fizeti az eredeti ár és az értékesítési ár közötti különbözetet és a késedelmi kamatokat.

Pénzügyi elemzők az Economica.net portálnak a kezdeményezés kapcsán úgy vélekedtek, hogy amennyiben Zamfir kezdeményezése törvényerőre emelkedik, bárki vásárolhat lízingben autót, azt két hónapig használhatja, majd ott hagyhatja a cég udvarán, és mindössze a kéthavi részletet és a legtöbb 50 százalékban meghatározott késedelmi díjat kell kifizetnie.

Így a finanszírozóknak lenne csak veszítenivalója, hiszen az autó ezalatt két hónap alatt ennél az összegnél többet veszít értékéből.

A kezdeményező viszont úgy véli, hogy a jogszabályjavaslat megvédené az ügyfelet a „kereskedők hatalommal való visszaélésétől”.

Az azonban, hogy mikor léphet hatályba a lízingelt javak hitelcseréje, egyelőre nehéz lenne megmondani – Daniel Zamfir a napokban úgy nyilatkozott, hogy késlekedésre kell számítani, mivel nagyon sok a módosító indítvány.

Mint ismeretes, korábban Zamfir volt az, aki Gheorghe Piperea ügyvéddel egyetemben kidogozta a lakások hitelcseréjére vonatkozó jogszabályt. A legfrisebb statisztikák szerint 2017. szeptember 4-éig 7900 kérést nyújtottak be hitelcserére, ami 2,2 milliárd lejnyi (mintegy 500 millió euró) hitelt jelent. Az igénylések 69 százaléka esetében azonban a kereskedelmi bankok a bírósághoz fordultak.

A Román Nemzeti bank (BNR) által közzétett adatsorok szerint a hitelcseréhez folyamodó magánszemélyek 42 százaléka korábban svájci frankban vett fel lakásvásárlási jelzáloghitelt.