Máris visszakerült a börtönbe a kedvezményesen szabadlábra helyezettek egyharmada

Balogh Levente 2017. december 19., 16:03

A nem megfelelő börtönkörülmények miatt a büntetés letöltésének vége előtt szabadlábra helyezett elítéltek egyharmada máris visszakerült, mivel újabb bűncselekményt követett el – állítja az büntetés-végrehajtásban dolgozó alkalmazottak szakszervezete.

Fotó: Pál Árpád

Az Országos Börtönigazgatóság (ANP) honlapja szerint a kedvezmények októberi hatályba lépése óta 25 798 főről 23 693-ra csökkent a börtönökben fogva tartott elítéltek száma, vagyis 2105 fővel kevesebbet tartanak fogva. Ugyanakkor a kedvezményes szabadlábra helyezést lehetővé tevő törvény nyomán 3130 elítéltet helyeztek szabadlábra.

Ami azt jelenti, hogy 1025 fogvatartott került be, vagy került ismét börtönbe a jelzett időszakban, ezek több mint 60 százaléka visszaeső, vagy volt már korábban dolga az igazságszolgáltatással. Ők továbbra is mindannyian megkapják a minden 30 nap börtönben eltöltött időszak után járó hatnapos kedvezményt.

Fölmerül a kérdés: az igazságügyi tárca és a kormánykoalíció számára számít, hányan estek áldozatul a 2105 új fogvatartottnak? Becsléseink szerint az első 12 hónapban a kedvezmény több mint ötezer érintettje kerül majd vissza a börtönökbe. Ki felel ezért?" – áll a büntetés-végrehajtási alkalmazottak közleményében.

A kedvezményes szabadlábra helyezést lehetővé tevő jogszabály hatályba lépése óta a minisztérium egyszer már vitába keveredett a szakszervezettel, utóbbi szerint ugyanis jóval többen kerültek szabadlábra, mint ahány személyt a minisztérium hivatalosan közöl.

A kedvezményt Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által a romániai börtönviszonyokat elmarasztaló ítélet nyomán kellett bevezetni. Ennek értelmében lépett hatályba októberben a 169/2017-es törvény, amelynek értelmében már minden 30 olyan nap után, amelyet az elítéltek nem megfelelő börtönkörülmények között töltöttek, hat napot elengednek a büntetésükből