Budapest helyett Bukarest felé vezető autópályát ajánlanak a székelyeknek

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2017. december 19., 11:50

Bár a szociálliberális koalíció kormányprogramjában is szerepel, és az idei költségvetésből forrásokat is elkülönítettek a Marosvásárhely–Jászvásár közötti autópálya mielőbbi megépítésére, a legfrissebb nyilatkozatok szerint elkerüli a Székelyföld nagy részét az Erdélyt Mol

Úgy tűnik, a sokévnyi ígérgetés ellenére elkerüli a Székelyföld nagy részét az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya, legalábbis az a sztráda, ami Felix Stroe közlekedésügyi miniszter bejelentése szerint elsőként megépül a két régió között. A Ziarul de Iași beszámolója szerint

a szaktárca vezetője a parlament költségvetési bizottságának ülésén beszélt a témáról, mondván: a hosszú évek óta csak a tervek szintjén létező Marosvásárhely–Jászvásár-sztráda helyett sokkal könnyebben és olcsóbban kivitelezhető lenne egy Brassó–Bákó-autópálya.

„A Moldvát Erdéllyel összekötő sztráda prioritás a kormány számára. Ennek kapcsán a következő a stratégiánk: mivel olcsóbb, könnyebben kivitelezhető, és egyszer már meg kell csinálni, mert az ott élő embereknek nagyon nagyok az elvárásaik, megépítjük a Jászvásár–Bákó–Oneşti–Ojtoz völgye–Brassó-autópályát. Sokkal könnyebben kivitelezhető, ráadásul olcsóbb is” – fejtette ki Felix Stroe.

Közölte, már előrehaladottak a témában folytatott tárgyalások a Világbankkal és az Európai Újjáépítési és Befektetési Bankkal (EBRD) a finanszírozás biztosításáról. „Mindhárom pénzintézet támogatásáról biztosított. Betartjuk ezeknek az intézményeknek a közbeszerzési szabályait, még egyetlen aspektust kell tisztáznunk a fejlesztési biztos asszonnyal (Corina Creţu – szerk. megj.) annak érdekében, hogy a későbbiekben vissza nem térítendő európai uniós alapokból lehessen fedezni ezeket a beruházásokat. Úgy gondolom, ez jó hír Moldva lakosai számára” – emelte ki a közlekedési tárca vezetője.

Nem mondtak le a székely szakaszról, csak késik

Kérdésre válaszolva Stroe leszögezte ugyanakkor, hogy a kormány nem mondott le a Jászvásárt a Székelyföldön keresztül Marosvásárhellyel összekötő sztrádáról.

De mivel gondok merültek fel a tervezéssel, a megvalósíthatósági tanulmánnyal kapcsolatban, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) is kikért bizonyos iratokat, majd leállt a vizsgálattal, emiatt úgy döntöttek, előbb ezt a tervet valósítják meg. Arra a felvetésre, hogy a moldvaiak nem Brassóba, hanem Nyugat-Európába akarnak menni, ezért előnyösebb lenne Marosvásárhelyre eljutni, mint a Cenk alatti városba,

Stroe úgy fogalmazott: „a Jászvásár–Marosvásárhely-sztráda Jászvásár–Bákó–Oneşti–Brassó–Marosvásárhely-autópálya lesz”.

Kijelentésével vélhetően arra utalt, hogy a szintén régóta késlekedő észak-erdélyi autópályának lenne egy szakasza, ami Marosvásárhelyt Brassóval kötné össze, de még ez a sztrádarész is csak papíron létezik, nem történtek konkrét lépések a megvalósítása irányában.

Fotó: Krónika

Azt erősíti meg a közlekedésügyi minisztérium hétfői közleménye is különben, hogy nem mondtak le a Székelyföldön is áthaladó sztrádáról. Az Agerpres hírügynökség által idézett kommüniké szerint

három közlekedési folyosót is terveznek, amelyek Moldvába vezetnek.

Ezek egyike a 4,13 milliárd eurós összköltségvetésű, Marosvásárhely–Németvásár (Târgu Neamţ)–Ungheni közötti 318 kilométeres autópálya, a másik a 160 kilométeres, 1,84 milliárd eurós költségvetésűre becsült Brassó–Bákó-sztráda, a harmadik pedig a 327 kilométeres, 1,35 milliárdos ráfordítást igénylő Bukarest–Buzău–Focşani–Bákó–Roman–Paşcani-folyosó. Ezeket a közlemény szerint a 2014–2020-as költségvetési időszakban rendelkezésre álló, és a 2020 utáni uniós forrásokból tervezi finanszírozni a kormány.

Minden közúti fejlesztésből kimarad a Székelyföld?
Az egyik nagy problémája a jövő esztendei költségvetés-tervezetnek, hogy teljesen kihagyja a Székelyföldet a fejlesztésekből”

– ismerte el a Krónika megkeresésére Tánczos Barna, az RMDSZ székelyföldi szenátora. A Hargita megyei politikus egyúttal leszögezte, nem értenek egyet a tervezett moldvai autópálya új nyomvonalával, és abban bíznak, hogy a tervezet parlamenti vitáján sikerül elfogadtatni a módosító javaslataikat, bár az autópályára vonatkozókat a pénzügyi bizottságban már elutasították. „Ebben nem voltunk sikeresek, viszont

legalább a repülőterek fejlesztésére vonatkozó javaslatainkat támogatták, így a jövő esztendőben 60 millió lejes finanszírozás várható a marosvásárhelyi, nagyváradi és a szatmárnémeti légikikötők korszerűsítésére.

Ebből a pénzből befejeződhet a marosvásárhelyi reptér felújítása, a másik kettőnél elkezdődhet, illetve folytatódhat a korszerűsítés” – részletezte Tánczos. Hozzátette, a Moldvát Marosvásárhellyel összekötő autópálya körül óriási viták vannak, mert a sztráda Hargita megyében, Gyergyó térségében mintegy 100 kilométeren Natura 2000-es természetvédelmi területen haladna át.

Tánczos Barna szerint különben a közúti infrastruktúra fejlesztésével az a legnagyobb gond, hogy folyamatosan változik a perspektíva, a stratégia, a tervek.

Fotó: Facebook/Mirela Cimpoi

„Elégedetlenek vagyunk azzal is, hogy a folyamatban levő beruházások sem haladnak” – szögezte le egyúttal a szenátor.

Ködbe vesző tervek

A Marosvásár­hely–Jászvásár-autópálya gondo­latát tíz évvel ezelőtt a Tă­ri­cea­nu-kormány vetette fel, két évvel később a következő megvalósíthatósági tanulmányt is megrendelték, amely három szakaszra – Marosvásárhely–Gyergyóditró, Gyergyóditró–Németvásár, Németvásár–Ungheni – bontotta fel az A8-as jelzésű, 310 kilométeres, a szintén megépítésre váró, Magyarország felé vezető A3-as észak-erdélyi autópályához Marosvásárhelynél csatlakozó gyorsforgalmi utat.

Öt évvel ezelőtt az akkori kormánynak ugyanakkor sikerült felvetetnie a transzeurópai közlekedési hálózatba a Temesvár–Szászsebes–Torda–Marosvásárhely–Jászvásár–Ungheni útvonalat, így a pályaépítésre (ha egyszer elkezdődik) immár európai támogatást is felhasználhatnak. A moldvai autópálya megépítése azonban eddig minden kormánynak csak a távlati tervei között szerepelt, hiszen még Bukarestet sem sikerült bekapcsolni Európa gyorsforgalmi úthálózatába.

A Brassó–Bákó-autópályáról viszont mostanáig nemigen esett szó, főként arról nem, hogy prioritást élvezne egy hasonló infrastrukturális beruházás a Székelyföldön áthaladó autópályához képest.

Răzvan Cuc volt közlekedésügyi miniszter, Felix Stroe közvetlen elődje március elején, moldvai látogatásán még úgy nyilatkozott, hogy a kormány támogatja a Marosvásárhely–Jászvásár–Ungheni-autópálya megépítésének projektjét. Mint részletezte, a szaktárca előrehozta a beruházás elkezdéséhez szükséges műszaki dokumentáció összeállításának határidejét.

Fotó: Facebook/Catalin Urtoi

„Románia általános közlekedési stratégiájában a Marosvásárhely–Jászvásár–Ungheni-sztráda megvalósíthatósági tanulmányának elindítási időpontjaként 2021–2022 szerepelt. Most ezt hoztuk előre 2017-re, hogy elkezdjük a tanulmány felülvizsgálatát és aktualizálását. A 9-es közlekedési folyosót, valamint a Marosvásárhely–Ungheni-autópályát belefoglaltuk a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányprogramjába” – idézte Răzvan Cucot az Agerpres hírügynökség.

A megvalósíthatósági tanulmányok frissítéséhez különben az idei költségvetésből több mint 15 millió lejt különítettek el,

ebből a Marosvásárhely–Gyergyóditró közötti szakaszra 7,2 millió lejt, a Gyergyóditró–Németvásár közötti szakaszra 4,2 millió lejt, a Németvásár–Jászvásár–Ungheni közötti szakaszra pedig 3,8 millió lejt. Cuc akkor arról is beszélt, hogy a nagy infrastrukturális beruházások tervezésére és kivitelezésére nem különíthetnek el pénzalapokat a költségvetésből, amíg nem hagyják jóvá a műszaki dokumentációt, ezután viszont az ehhez szükséges pénzeket is előteremtik.