Költségvetési bizottság: pénzüknél maradhatnak az önkormányzatok

Krónika 2017. december 16., 18:03

A bukaresti parlament két házának együttes költségvetési bizottsága úgy határozott péntek este, hogy a jövedelemadóból az önkormányzatoknak visszaosztott összeget a jelenlegi 71,5 százalékról 100 százalékra emeli, hogy pótolja a jövedelemadó 16-ról 10 százalékra történő csökkenése miatt kieső bev&eac

Fotó: Pixabay.com

Az RMDSZ által benyújtott módosító indítványt támogatták a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselői, valamint Eugen Teodorovici szociáldemokrata (PSD) szenátor.

Mint ismert, számos romániai települési önkormányzat bejelentette, hogy a jövedelemadó csökkenése miatt kevesebb folyik majd be a helyi költségvetésbe, emiatt szinte alig tudnak elkülöníteni forrásokat beruházásokra 2018-ban.

Több nagyváros – például Nagyvárad – polgármesteri hivatala adóemelést jelentett be a bevételkiesés következtében.

Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint a parlament két házának költségvetési bizottsága által elfogadott jövő évi költségvetés-tervezet egyébként 5,5 százalékos gazdasági növekedésre, 4,55 lej/euró átlagárfolyamra és 2 614 lejes havi bruttó átlagbérre épül. A tervezett GDP-arányos költségvetési hiány 2,97 százalékos.

A tervezet szerint a költségvetés bevételi oldalát 287,5 milliárd lejre becsülik, ami a bruttó össztermék (GDP) 31,7 százaléka. Ez 30,9 milliárd lejjel több, mint 2017-ben és először fordul elő, hogy Románia összterméke meghaladja a 200 milliárd eurót.
A parlament szakbizottságai kedden kezdték meg a költségvetés tervezet vitáját. A költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetének vitája december 18-án kezdődik a parlament plénumában. A végszavazást december 21-én tartják.