Negyvenezer ok a vállalkozásra: támogatást kapnak a Magyarországon élő román állampolgárok

Bálint Eszter 2017. december 15., 15:01

Szakmai és anyagi támogatást is nyújt a 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! elnevezésű projekt a Magyarországon élő román állampolgároknak, akik itthon alapítanának céget.

Romániai vállalkozásalapításra ösztönzi a legalább egy éve Magyarországon élő román állampolgárokat a 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! elnevezésű projekt, amelyet a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) és a LAM Alapítvány közösen indított útjára a Diaspora Start Up POCU (Humántőke Operatív Program) kiírás keretében.

A pályázat az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a Humántőke Operatív Program keretében valósul meg, összköltségvetése több mint 2 millió euró.

A 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! projekt a kiírás legmagasabb pontszámmal értékelt pályázata – derül ki a kezdeményezők által a Krónikához eljuttatott közleményből.

Szakmai és anyagi támogatás

Mint a dokumentumból megtudhatjuk, a 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! programba olyan román állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek lakcímük az Északnyugati vagy a Központi Fejlesztési Régióba szól, és a saját vállalkozásukat is itt tervezik elindítani. A projekt egyrészt szakmai képzést biztosít, másrészt pedig a legjobb üzleti terveket anyagi támogatásban is részesíti.

Nagy Tímea Zita projektmenedzser a Krónika kérdésére elmondta, a vállalkozásalapítás nem kötelezi a Magyarországon élő román állampolgárok hazatelepülését.

„Vállalásunk szerint 260 személynek biztosítunk lehetőséget egy ingyenes vállalkozásfejlesztési képzésben való részvételre, egy virtuális támogatói hálózatba való bekapcsolódásra, illetve az üzleti tervek versenyét követően 32 vállalkozást támogatunk maximum 40 000 euróval és egyéb szakmai segítségnyújtással” – magyarázta az illetékes.

Máris lehet jelentkezni

A pontos pályázati feltételek a projektmenedzser elmondása szerint a vállalkozásfejlesztési program megkezdése előtt, januárban válnak elérhetővé a honlapon, ám az érdeklődők már most is jelentkezhetnek a pályázati kiírásra, s több feltétel együttes teljesítésével válhatnak a célcsoport tagjaivá. A kritériumok megtalálhatóak a projekt weboldalán.

Ilyen feltétel például, hogy a tervezett vállalkozásnak az Északnyugati vagy a Központi Fejlesztési Régió valamely városában kell helyet kapnia – a kezdeményezők érvelése szerint a célcsoport ilyen jellegű leszűkítésének eredményeként a feltételeknek megfelelő pályázók nagyobb eséllyel kerülhetnek be a programba.

A cégindításra vállalkozónak ugyanakkor a vállalkozás tevekénységi körének megfelelő szakmai tapasztalattal és/vagy tanulmányokkal kell rendelkeznie.

Nem kell előre megalapítani a céget

Kérdésünkre, hogy több más támogatási programhoz hasonlóan, feltétel-e a vállalkozás előzetes megalapítása, Nagy Tímea Zita közölte:

a projekt célja, hogy új vállalkozások jöjjenek létre, és ehhez járulunk hozzá anyagi, valamint szakmai támogatással.

Nem szükséges előzetesen megalapítani a vállalkozást, a programba való regisztráláshoz elég egy ötlet. A céget csak abban az esetben kötelessége a pályázónak megalapítania, ha az üzleti tervek versenyén az elképzelése támogatásban részesül”.

Pályázni viszont csak olyan ágazatban tervezett vállalkozással érdemes, ami az Országos Versenyképességi Stratégia (SNC 2014-2020) szerint intelligens szakosodási potenciállal bír. Ez tíz ágazatot foglal magában: turizmus, textilipar, faipar, kreatív ipar, autóipar, IT-szektor, élelmiszeripar, egészségügyi ipar, természeti erőforrás és környezetgazdálkodás, valamint biotechnológia. A tevékenységi körök listája ezen a linken érhető el.

Képzéssel a sikerért

A 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! elnevezésű projekt másik fontos erénye a hasonló vállalkozástámogató programokhoz képest, hogy szakmai képzést is nyújt a jelentkezőknek,

aminek keretében a képzők külön figyelmet fordítanak minden résztvevő esetében a személyre szabott tanácsadásra, illetve segítik őket abban, hogy a versenyre benyújtandó üzleti terveik megfeleljenek a pályázati elvárásoknak.

A szakmai képzés egy online tanfolyam keretében valósul meg, ami román és magyar nyelven egyaránt elérhető,

ezzel biztosítva, hogy a jelentkezők a saját anyanyelvükön sajátíthassák el a vállalkozás elindításához szükséges alapvető tudást és készségeket. A nagyjából 40 órát felvevő képzéssorozat interaktív formában valósul meg, ahol a mentorok nemcsak előadást tartanak, hanem a felmerülő kérdésekre is válaszolnak. Mindez pedig egy olyan felhasználóbarát platformon történik, ami akár mobileszközről is elérhető, így a résztvevők nincsenek helyhez kötve.

Az oktatás mellett a jelentkezők tagjaivá válnak egy virtuális támogatói hálózatnak, ahol intézmények, szervezetek, szakmai vállalkozások segítik őket információkkal, tanácsokkal a vállalkozásaik elindításában, működtetésében.

Kérdésünkre, hogy van-e  végzettségre vonatkozó megkötés a képzésen való részvételhez, a projektmenedzser leszögezte, nincs, „a projekt célcsoportjába való bekerülést kell alátámasztani a fentiekben jelzett kritériumoknak megfelelően”. Nagy Tímea Zita ugyanakkor érdeklődésünkre arról is beszámolt, hogy

a támogatói hálózat folyamatosan bővül, az alapító tag a ROVE és a LAM, illetve a PONT Csoport Egyesület és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A társult tagok között találjuk még a Csíki Vállalkozók Egyesületét, a Junior Business Clubot, a Hárit-ot, az ASIMCOV-ot, valamint a Romániai Magyar Üzleti Egyesületet (RMÜE).

Marad a segítség

Az anyagi támogatás mellett a projekt másik kiemelt pontja ugyanakkor a kezdeményezők szerint a mentorprogram, amelyben minden induló vállalkozó tovább mélyítheti az eddig megszerzett ismereteit és személyre szabott tanácsokat kaphat. A mentorok tehát nem csak addig követik figyelemmel a vállalkozások alakulását, ameddig elkészül az üzleti terv, hanem folyamatos segítséget nyújtanak, ezzel biztosítva, hogy életképes és hosszú távon fennmaradó vállalkozások szülessenek.