Lingvay József bukaresti villamosmérnök is Gábor Dénes-díjban részesült

Krónika 2017. december 15., 14:03

Többek között Lingvay József villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia romániai köztestületi tagja is Gábor Dénes-díjat vehetett át Budapesten. Az elismerés az egyik legrangosabb a műszaki tudományok területén Magyarországon.

Lingvay József (középen) az Országházban rendezett díjátadón

A 2017. évi Gábor Dénes-díjakat csütörtökön adták át az Országházban, kiemelkedő teljesítményének elismeréséül 13 tudós, kutató, fejlesztő és feltaláló – köztük 3 határon túli magyar alkotó – vehette át az elismerést. A rendezvényen Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, a díj kiosztásának éves rendszeressége azt igazolja, hogy a magyar alkotóerő elismerése nemcsak állami feladat, hanem sokak szívügye az országban.

Kövér László elismerését fejezte ki egyúttal a díj alapítóinak azért, hogy – mint mondta – nemcsak a magyarországi, hanem a kárpát-medencei magyar műszaki alkotóerőt is elismeri. Gyulai József, a díjat meghirdető Novofer Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a legjelentősebb mérnöki teljesítmények már nem inter-, hanem multidiszciplinárisak, távoli tudományágak együtteséből születnek eredmények és egyre jelentősebb szempont ezek társadalmi-gazdasági hasznossága. „Az elméletek alkalmazásában a kutatómérnökök nélkülözhetetlen szerepet játszanak” – idézte Gyulai Józsefet az MTI.

A díjazottak közül Lingvay József bukaresti vegyészmérnök a szilíciumalapú félvezető eszközök gyártásfejlesztéséért, a korrózió és az elektrokémiai technológiák kutatásáért kapta az elismerést.

Az MTA Kolozsvári Területi Bizottságának tájékoztatása szerint az idei Gábor Dénes-díj kitüntetettje 45 éves kutatómérnöki munkássága során hangsúlyt fektetett úgy a kutatói-fejlesztői munkára, mint az eredmények gyakorlati alkalmazására és azok ismertetésére is. Lingvay József egyébként a bukaresti székhelyű Villamosmérnöki Tudományok Nemzeti Kutatóintézete tudományos főtitkára.

A díjat Bakos Gáspár fizikus, csillagász bolygókutatásért, autonóm kistávcsövek fejlesztéséért, automata csillagászati távcsőhálózat tervezéséért, Bozóki Zoltán József fizikus a lézeres fotoakusztikus spektroszkópián alapuló, a földgáz főbb szennyező komponenseinek mérésében végzett tevékenységéért kapta. Buzsáki György orvost többek között az agyműködés és a memóriakonszolidáció kutatásáért, Falk György Alfréd gépészmérnököt a 3D-nyomtatás meghonosításéárt, alkatrészek és orvosi implantátumok gyártástechnológiájáért, Koppa Pál Gábor fizikust pedig a holografikus adattárolás, a háromdimenziós képmegjelenítés, az optikai méréstechnika és komplex optikai rendszerek kutatásáért díjazták.

Németh Huba gépészmérnök járműdinamika-, emisszió- és hatásfokjavító, sűrített levegő befúvásán alapuló motorfeltöltési eljárásokért, önvezető rendszerek kidolgozásáért, Stépán Gábor gépészmérnök a késleltetett rendszerek stabilitáselméletének és nemlineáris rezgéseinek gépészeti alkalmazásaiért, Szente Lajos vegyész pedig a ciklodextrintechnológia terén végzett tevékenységgért, gyógyszerészeti segédanyagok, az iparban is hasznosítható nano-tartályok kidolgozásáért, valamint csekély szennyvízkibocsátású tisztítási eljárásáért vehetett át Gábor Dénes-díjat.

Balogh Géza villamosmérnök többek között az irányított hangsugárzással kapcsolatos találmányaiért, a hiperkardioid vonalsugárzó sikeres világpiaci hasznosításáért, Zettwitz Sándor gépészmérnök pedig az első magyar ásványgyapotgyártó technológiáért és egészségipari eszközök fejlesztésért életműdíjban részesült. A névadó emlékének gondozását elismerő In Memoriam Gábor Dénes elismerést Gál József matematikusnak és Weisz Ferenc matematikusnak ítélték oda.