Több mint tizenötezer román orvos dolgozik külföldön, sok a kivándorolt kutató is

Krónika 2017. december 15., 13:44

Mintegy 15 700 román orvos dolgozik külföldön, derült ki egy, az egészséget népszerűsítő egyesület (ARPS) tanulmányából.


 

Fotó: Pixabay.com

A szerzők becslése szerint a romániai szakemberek főként nyugat-európai országokban, Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban vállaltak munkát.

A felmérés során a közegészségügyi hatóság megyei szervezeteit is megkérdezték a hazai orvosállományról, a 42 igazgatóság közül csupán 24 válaszolt a kérdéseikre. Ezekből kiderült, hogy mintegy 4.700 szakorvossal van kevesebb országszerte, mint amennyire szükség lenne.

Hasonlóan szomorú a helyezet a kutatás-fejlesztés terén is, a felmérés szerint mintegy 15 ezer román kutató dolgozik külföldön,

számukra Románia nem tudott hatékony, hazatelepedésüket ösztönző programokat kidolgozni.

„Romániában az elmúlt 20 évben 30 százalékkal csökkent a kutatás-fejlesztésben dolgozó alkalmazottak száma. Körülbelül 300 ezer egyetemi hallgató külföldön végezte tanulmányait az elmúlt tíz évben, így jelentősen csökkent az új kutatók, fejlesztők kiképzésének lehetősége is” - áll a közleményben.

Az Agerpres által ismertetett felmérés szerint

a szakemberek legtöbbször nem is az alacsony béreket jelölik meg az elvándorlás fő okaként,

hanem a következőket: a korrupció, a szakmai fejlődésre való lehetőségek hiánya, nem szakmai szempontok útján való előléptetés, a közintézményekben tapasztalható bürokrácia, az infrastruktúra és a műszaki felszerelések hiánya.