Két magyar arany, egy ezüst és egy bronz a rövid pályás úszó-Eb második napján

MTI 2017. december 15., 10:01

Két arany-, egy ezüst és egy bronzérmet nyertek a magyar úszók csütörtökön a koppenhágai rövid pályás Európa-bajnokság második napján.

Fotó: MÚSZ/Derencsényi István

Hosszú Katinka a második elsőségét gyűjtötte be azzal csütörtökön, hogy 100 méter háton megvédte címét. Bernek Péter a szerdán 400 méter gyorson elért második helye után 400 méter vegyesen már nem talált legyőzőre, ráadásul ugyanitt Gyurta Gergely is felállhatott a dobogóra, miután harmadikként csapott a célba. Kapás Boglárka 800 méter gyorson féltávtól sokáig vezetett kis különbséggel, végül második lett egyéni csúccsal.

400 méter vegyesen két magyar is rajthoz állt, Bernek Péter – aki szerdán 400 méter gyorson második lett – és Gyurta Gergely. Előbbi hatalmas egyéni csúccsal, eddigi legjobbjánál több mint két másodperccel erősebb idővel, 3:59.47-tel nyert, Gyurta pedig, ugyancsak egyéni rekorddal, 4:03.36 perccel harmadik lett.

Van még mit javulnom, leginkább mellúszásban, a többi rendben volt. Próbáltam irányítani a mezőnyt, és ez végig sikerült is”

– mondta Bernek, aki úgy vélekedett, talán túlságosan is erősen kezdett.

„A mell és a gyors nagyon fájt, de elegendő előnyt szereztem, illetve mentális fölénybe is kerültem, hiszen a többiek tudják, hogy gyorson sem vagyok olyan rossz, és nem tudnak velem jönni” – emlékezett vissza a fináléra.

Gyurta Gergely felidézte, négy évet várt, hogy újra érmet nyerjen egy világversenyen, hiszen ez legutóbb éppen Dániában, a 2013-as herningi rövidpályás Európa-bajnokságon sikerült neki.
„Végre nekem is szerencsém volt, így sikerült harmadikként beérnem. Nagyon brutális ezt a távot egy nap alatt kétszer leúszni, a végén kezdtem fáradni, de elégedett vagyok az idővel” – mondta.
Hangsúlyozta, nagyon nehéz volt lemondania az 1500 gyorsról, amely a kedvenc versenyszáma, de muszáj volt így döntenie, mert időben nagyon közel volt egymáshoz a két futam.

A női 100 méter hát döntőjében a szám egyeduralkodója, Hosszú Katinka az utolsó fordulójával rázta le magáról legnagyobb riválisát, a holland Kira Toussaint-t, és 55.66 másodperccel győzött.
Nem sokkal később 100 méter vegyesen az elődöntőben kellett bizonyítania. Érthetően gyengébben úszott, mint délelőtt (56.75), amikor kis híján megdöntötte saját világcsúcsát, de így is a legjobb idővel, 57.64-gyel jutott a fináléba, amelynek tagja lesz Verrasztó Evelyn is 59.85-tel, az ötödik idővel.

Fotó: MÚSZ/Derencsényi István

„Száz háton az 55.66-nak nagyon örülök, nem gondoltam volna, hogy ennyi lesz ebben az úszásban" – fogalmazott Hosszú. Mint kifejtette, számára mindig könnyebb egy aranyérem után odaállni a többi döntőre. „Most például úgy vagyok vele, hogy tegnap sikerült a 400 vegyes, és ha a folytatásban már semmi nem jön össze, egyet már akkor is nyertem, azt már nem vehetik el tőlem” – magyarázta.

Rámutatott, hogy most nem is olyan sűrű a programja, mint tavaly a windsori világbajnokságon:

Hat számban indulok, ez másnak talán nagyon sok, nekem viszont ez a visszavett programom."

Elárulta, hogy egy ilyen megterhelő versenynap után lazít és kikapcsolódik, ami nála még fél óra úszást jelent levezetésként, majd jégfürdő, vacsora, masszázs és alvás következik.

A magyarok közül zárásként Kapás Boglárka ugrott medencébe 800 méter gyorson, és végig nagy csatát vívott Sarah Köhlerrel. A szoros küzdelmet végül a német nyerte, a magyar versenyző pedig - bár féltávtól sokáig vezetett kis különbséggel - 8:11.13 perces egyéni csúccsal másodikként csapott célba.