„Kivirágzik” a Darvas-La Roche-ház: tízmillió lejes fejlesztéssel újul meg a váradi szecessziós múzeum

Pap Melinda 2017. december 15., 11:50

Elkezdődnek hétfőn a nagyváradi szecessziós múzeum, a Darvas-La Roche-ház restaurálási munkálatai, az alkalomból a tízmillió lejes beruházás keretében megújuló századfordulós ingatlan a hétvégén ingyen látogatható.

Fotó: Facebook/Visit Oradea

Egy időre bezárja kapuit a látogatók előtt az immár második éve Románia egyetlen szecessziós múzeumaként működő nagyváradi Darvas-La Roche-ház, melyet több mint tízmillió lejes beruházás keretében restaurálnak.

Az európai uniós forrásokból megvalósuló felújítás célja, hogy a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utcai ingatlan még hitelesebben mutassa be a Nagyvárad építészetét meghatározó stílust.

A bécsi szecesszió stílusában készült, építészeti gyöngyszemnek tartott nagyváradi ingatlant a hétvégén, szombaton és vasárnap 12 és 17 óra között ingyen látogathatják az érdeklődők, közölte hírlevelében a városvezetés, mely hétfőn, december 18-án bezárja a turisták előtt az általa pár éve megvásárolt épület kapuját.

Fotó: Antal Erika

Ilie Bolojan polgármester hónapokkal ezelőtt aláírta a műemlék épület restaurálására vonatkozó szerződést az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökséggel,

a Regionális Operatív Program keretében megvalósuló beruházás összértéke több mint 10,5 millió lej, melyből 9,7 milliót az Európai Unió biztosít vissza nem terítendő támogatásként.

A restaurálás, az évtizedek során elveszített szecessziós jegyek „visszanyerése" mellett a projektben kulturális központ létrehozása is szerepel az ingatlanban, mely a kiállítások mellett a jövőben kulturális, turisztikai és ifjúsági rendezvényeknek is helyt adna.

A városvezetés azt reméli, hogy a kicsiben a teljes váradi szecessziós belvárost jelképezni hivatott intézmény ötezer turistát vonz majd évente.

Az ingatlant tavalyelőtt vásárolta meg az önkormányzat, és szecessziós múzeumot hozott létre benne, a projekt keretében az épület felújítása mellett ennek az anyagát is bővítik.

A Darvas–La Roche-ház 2016 márciusában nyitotta meg kapuit a közönség előtt, az ötlet azonban, hogy a szecessziós városban szecessziós múzeum működjön, öt évvel korábban született.

{K1}

A kezdeményezők a kezdetektől a Rimanóczy utcai épületre gondoltak helyszínként. A Vágó fivérek, László és József közös tervei alapján az 1900-as évek elején épített szecessziós ingatlan azóta beépült a város kulturális központjai közé: a századfordulós stílusirányzatot interaktív módon bemutató tárlatok mellett számos kulturális rendezvény helyszíne.

Fotó: Antal Erika

A háromszintes villa megrendelői, Darvas Imre faipari nagyvállalkozó és felesége, Schutz Margit voltak.

Mai nevét a hátsó bejárat kapuja felett szereplő cégtábla adta, magyarázta lapunknak a korábbi tulajdonos, Simon Judit újságíró, színikritikus, aki kimondottan múzeum létesítése céljából adta el otthonát az önkormányzatnak.

A tábla feliratából kiderül, hogy az ingatlan nemcsak magánházként szolgált, hanem a váradi vállalkozó és svájci bankár társa, Alfred La Roche közös részvénytársaságának irodái is itt működtek. Az épület kettős funkciója a későbbiekben is megmaradt, évtizedekig magánlakásoknak és az azóta csődbe ment Nagyváradi Bihar FC labdarúgóklub székhelyének is helyt adott.

{K2}

Az önkormányzat azzal a nem titkolt céllal vásárolta meg a klubszékhely mellé az addig magántulajdonban lévő épületrészt is, hogy uniós támogatással felújítsa, és idegenforgalmi látványosságként kamatoztassa az ingatlant.