Demokrácia 1x1: szatmárnémeti diákok nyerték a Kárpát-medence középiskolásainak vetélkedőjét

MTI 2017. december 14., 17:09

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium Éneklő borz nevű csapata nyerte meg a Demokrácia 1x1 elnevezésű középiskolai vetélkedő döntőjét – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön az MTI-vel. A fiatalok 159 csapat közül bizonyultak a legjobbnak.

Fotó: Pixabay.com

A Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága szeptemberben hirdette meg vetélkedőjét a Kárpát-medencei középiskolás diákok számára. A csütörtöki döntőt Budapesten, az Országházban tartották.

A vetélkedő célja az volt, hogy a fiatalok átfogó ismereteket szerezzenek a demokrácia, az emberi jogok, az állampolgárság, a választási rendszer és a nemzetközi intézmények témakörében.

A vetélkedőre 159 csapat (636 külhoni magyar diák) jelentkezett: a Felvidékről 6, Kárpátaljáról 13, Erdélyből 62, a Vajdaságból 77, Horvátországból pedig egy csapat.

Az első fordulóban, novemberben a diákok a saját iskolájukban írták meg a tananyag alapján összeállított tesztet. A második, regionális fordulóban az elméleti tudáson kívül a tanulók gyakorlati tudásukról is számot adtak: voltak a vitakészséget, az érvelést mérő feladatok is.

A csütörtöki döntőbe 11 csapat jutott be: egy-egy csapat a Felvidékről, illetve Kárpátaljáról, öt csapat Erdélyből, négy pedig a Vajdaságból.

A döntőben a csapatoknak nem csak lexikális tudásukra, de kreativitásukra is szükségük volt, az írásbeli feladatok mellett a zsűri értékelte előadásmódjukat és vitakészségüket is.

A versenyen a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium Éneklő borz nevű csapata ért el első helyezést. A második a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium Filokrácia nevű csapata lett. A harmadik helyezett a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium Bulé nevű csapata. A győztes diákok értékes tárgynyereményt kaptak, a legjobb csapatok pedig 2018-ban az Európai Parlamentben tehetnek látogatást.