Készül az új zöldadó: tavaszra várható az új gépkocsibejegyzési bélyegilleték

Bálint Eszter 2017. december 14., 11:43

Továbbra sem tudni, milyen formában veti ki újra a román környezetvédelmi minisztérium a gépkocsik környezetvédelmi bélyegilletékét.

Fotó: Pál Árpád

Valamikor március–áprilisban jelenhet meg a gépjárművek bejegyzésekor kért környezetvédelmi bélyegilleték új formája Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint, azt azonban, hogy miként fog kinézni az új regadó, még a szaktárca vezetője sem tudja.

A Környezetvédelmi Alap (AFM) költségvetését valamikor jövő március–áprilisban fogadjuk el. Remélem, hogy addig meglesz a környezetvédelmi bélyegilleték helyettesítője, ami megfelel majd az európai irányelveknek”

– idézi Gavrilescut az Agerpres hírügynökség. A miniszter azt mondja, szeretnék csökkenteni a környezet szennyezését. „Nem tudom, miként fog kinézni a szennyező autók büntetésének a végső formája, de remélem, hogy jövő márciusban, az AFM költségvetésének az elfogadásáig sikerül azt véglegesíteni.

„Az alapelv ugyanaz marad: aki szennyez, fizet” – szögezte le a zöldtárca vezetője, aki szerint a kibocsátott károsanyagnak kell meghatározónak maradnia.

Cornel Brezuică, a Környezetvédelmi Alap elnöke november elején jelentette be, hogy az év végéig megvizsgálják, mennyi szén-dioxidot bocsátanak ki a 2017-es év során forgalomba írt gépkocsik, az adatot összevetik a 2016-os szinttel, és a környezetvédelmi minisztérium által létrehozott munkacsoport megvizsgálja a környezetre gyakorolt hatást.

Fotó: Boda L. Gergely

Brezuică különben szeptember elején arról beszélt, hogy a regadót helyettesítő új illetékről szóló tervezet kidolgozása előrehaladott állapotban van, de még több verzióról is zajlik az egyeztetés, így várhatóan az év végén kerül majd nyilvános vitára a törvénytervezet.

Az egyik akkor említett verzió egy egyszeri adó lenne, ami az autó teljes élettartamára érvényes. Felmerült továbbá egy éves adó lehetősége is, aminek az értéke nagyobb lenne a szennyezőbb gépjárművek esetében.

A Környezetvédelmi Alap vezetője szerint ugyanakkor létezhet egy harmadik megoldás, ami a kettő kombinálásból jön létre.

Mint ismeretes, a regisztrációs adót Románia 2007-es európai uniós csatlakozásakor vetették ki, amivel az akkori kormány azt szerette volna elérni, hogy miután megnyílnak a piacok, az ország ne váljon az EU autótemetőjévé. Az Európai Bizottság azonban az adó újragondolására késztette a kabinetet, és bár azóta számtalan formában és számtalan néven újra és újra kivetették, a jogszabályokat Brüsszel megannyiszor „elmeszelte”, az államot pedig arra kényszeríttették, hogy térítse meg a befizetett összegeket. A helyzet oda vezetett, hogy februártól teljesen felfüggesztették az adót, a kormány pedig sürgősségi kormányrendeletben írta elő, hogy az elmúlt tíz évben a regadó valamennyi formájában a lakosság által befizetett összegeket vissza kell adni.