Uniós pénzből fejlesztik Félixfürdőt, 14 millió lejből újul meg a népszerű üdülőhely

Pap Melinda 2017. december 14., 10:30

Európai uniós finanszírozással, 14 millió lejes beruházás keretében újul meg a Nagyvárad melletti Félixfürdő. A váradszentmártoni önkormányzat a szomszédos Püspökfürdőt is hasonló módon fejlesztené.

Fotó: Iulian Oiancia

Több mint 14 millió lejes beruházás keretében kap új arculatot a Nagyvárad melletti Félixfürdő a Regionális Operatív Program keretében finanszírozást nyert pályázat révén.

Az Északnyugati Fejlesztési Régió tájékoztatása szerint a váradszentmártoni önkormányzat által benyújtott projekt finanszírozásából több mint 12,6 millió lej a vissza nem terítendő uniós támogatás.

A román turizmus lótusza című pályázat elkészítését még márciusban jelentette be Cristian Laza, a megyeszékhellyel szomszédos község polgármestere. A község – melyhez egyébként a Félixfürdővel szomszédos Püspökfürdő is tartozik – vezetése elsősorban a fürdőtelep infrastruktúráját tenné rendbe az uniós pénzből.

Az elöljáró akkor a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy

a beruházás történelmi jelentőségű a fürdőtelep fejlesztése szempontjából, ennek keretében egyrészt Félixfürdő főutcája újulna meg, de a központi piac környékét is rendeznék

és a mozgóárusok többéves problémáját is megoldanák.

A tervek szerint a főutca aszfaltozásán kívül új parkolóhelyeket hoznak létre, a központban artézi kutas terecskét alakítanak ki, amelytől kövezett promenád vezet a rendőrségig, de mellette kerékpárutat is kialakítanak a biciklivel közlekedő turisták számára.

A projektben a főút menti víz- és csatornahálózat cseréje, a villany- és más vezetékek föld alá bújtatása, négy autóbusz-megálló és egy közvécé építése, infópont és kézművesvásár kialakítása is szerepel.

{K1}

De a tervek szerint Félixfürdő népszerűsítésére is áldozna az önkormányzat, mely a településmárkázás mellett saját honlapon, szórólapokon és vásárokon ismertetné a termálvizéről híres fürdőtelepet.

Váradszentmárton önkormányzata nemcsak Félixfürdő infrastruktúráját fejlesztené fel a 21. századi elvárásokhoz, hanem a szomszédos Püspökfürdőt is uniós pénzből korszerűsítené.

A beruházásra szintén Regionális Operatív Program révén szerezne támogatást a községvezetés, a község honlapján ismertetett pályázat az utak és járdák helyreállítása mellett térrendezési munkálatokra, zöldövezetek kialakítására is kitér, de korszerűsítenék a közvilágítást és vásárolnának új utcai bútorzatot is. A fürdőtelep népszerűsítése, illetve wifi-pontok kialakítása szintén szerepel a tervek között.

Mint ismeretes, a Nagyvárad melletti üdülőhelyeket magában foglaló Szentmártont a város polgármestere, Ilie Bolojan a megyeszékhelyhez akarta csatolni.

A liberális párti elöljáró két népszavazást is szervezett a megyeszékhelyen, illetve a községben e célból. Bolojan a fürdőtelepek korszerűsítésének szükségességével indokolta a fúziót,

rámutatva, a város inkább képes lenne az infrastruktúrafejlesztésre, több látogatót tudna vonzani. Bár a szentmártoni referendum sikeres volt, érdeklődés hiányában Váradon kétszer is elbukott a projekt, ráadásul azáltal, hogy a község élére a korábbi elöljáró, a PNL-es Lucian Popuș helyett a szociáldemokrata Cristian Laza került, már nem mutatkozik esély arra, hogy megvalósuljon Bolojan terve.