Elhibázott kormányzati szociális politika: növekszik a rászorulók száma, kevesebb a segítség

Bíró Blanka 2017. december 13., 22:46

Folyamatosan növekszik a támogatásra szorulók száma Romániában az elhibázott kormánypolitika miatt – hívják fel a figyelmet szakértők. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a kormány osztogató politikát folytat.

Fotó: Facebook/Máltai - Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezet

Az elhibázott szociális kormánypolitikával magyarázható, hogy évről évre többen szorulnak segítségre, mélyül a szakadék a társadalmi osztályok között, miközben a külföldi támogatás egyre apad – hívták fel a figyelmet a háromszéki önkormányzatok és a civil szféra képviselői. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kérdésünkre elmondta, az önkormányzat arra alapozza a szociális politikáját, hogy

a feladatokat a forrásokat mellékelve átadják a civil szervezeteknek, mert ezek „sokkal eredményesebben, és emberközelibb módon” látják el azokat.

Ezért adták át a sepsiszentgyörgyi hajléktalan szálló működtetését a Máltai Szeretetszolgálatnak. Ez csak a folyamat kezdete, terveik szerint a működési költségeket biztosítva az ingyenkonyhát, az idősek otthonát is a civilekre bízzák. Ennek egyelőre az akadálya az, hogy a létesítményeket európai uniós forrásokból újították fel, így öt évig nem adhatják át a működtetést sem.

Az együttműködést folyamatosan bővítik, hiszen a társadalmi rétegek között mélyül a szakadék, a romániai közpolitikák azt bátorítják, hogy a szegényebbek vállaljanak több gyereket, így folyamatosan növekszik a segítségre szorulók száma – részletezte az elöljáró.

Antal Árpád rámutatott, kidolgozták a felzárkóztatási programot, ám ezt csak EU-s forrásokból tudják megvalósítani, az önkormányzat anyagi lehetőségeit meghaladja. A polgármester szerint az elhibázott közpolitikák, és a jogbizonytalanság jelentik a probléma gyökerét.

A romániai kormányok 1989 óta osztogató politikát folytatnak, holott egyértelmű, hogy minden szociális támogatásra fordított euró újabb egy euró költséget jelent, miközben a munkahelyteremtésre fordított egy euró négy- öt euró bevételt generál az államkaszának.

Ám a romániai döntéshozók soha nem hosszú távra terveznek, csak kormányzati, vagy legtöbb parlamenti ciklusokban gondolkodnak” – fejtette ki a polgármester.

Fotó: Facebook/Máltai - Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezet

A másik ok szerinte a kiszámíthatatlan törvényhozás, ami minden területen lecsapódik, az önkormányzatok, vállalkozók mellett a szociális feladatok dandárját ellátó civil szervezetek is megérzik.

Erre csak idén két példa volt, amikor megvonták az otthoni beteggondozásra szánt kormányzati pénzeket, majd amikor a fogyatékkal élők foglalkoztatása helyett kirótt illetékre már nem lehet civil szervezetektől terméket, szolgáltatást vásárolni, hanem be kell fizetni az államnak.

Ezek az intézkedések az aktív civil szervezeteket, a szociális feladatokat ellátó magyar történelmi egyházakat sújtják leginkább, összegezte Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgyön példaértékű az önkormányzat és a civil szervezetek együttműködése, ennek az eredménye, hogy az önkormányzat által biztosított működési forrásokhoz még más alapokat is hozzá tudnak rendelni, és az önkéntesek is rengeteget segítenek – szögezte le Puskás Bálint, a Máltai Szeretetszolgálat romániai szervezetének alapítója és országos tiszteletbeli elnöke. Elmondta, a Krassó-Szörény megyei Stájerlakanina, illetve Segesvár önkormányzata is felkérte, hogy a szeretetszolgálat vegye át az öregotthonaikat, de ezt nem tudják vállalni, mert ott nincs olyan erős fiók, mely több önkéntest is tud szükség esetén mozgósítani.

Felidézte, hogy a romániai szervezet indulásakor 1991-ben azt mondta a német kormány képviselőinek, hogy ötéves anyagi támogatást kérnek, utána talpra állnak, ám erre nem volt lehetőség, hiszen a rászorulók száma évről évre növekszik.

Csak Kovászna megyében 500-600 család kap rendszeres támogatást, hetente vagy havonta élelmet, ám az ünnepeken kiterjesztik a támogatottak körét, ilyenkor mintegy 2000 rászoruló kap segítséget, gyerekek, idősek, betegek, nagycsaládosok.

Ennél azonban sokkal nagyobb a rászorulók száma, hiszen a civil szervezetek folyamatosan egyeztetnek, és nem ugyanazokat segítik. Puskás Bálint elmondta, a külföldi kormányzati finanszírozás mára már elapadt, de a partnerszervezetektől még mindig jelentős támogatást kapnak.