Cikkelyenként megszavazta a román képviselőház az egyik igazságügyi törvény módosítását

Krónika 2017. december 13., 19:37

Cikkelyenként elfogadta szerdán este a bukaresti képviselőház plénuma az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, 2004/304-es számú törvényt módosító tervezetet.

Fotó: A képviselőház Facebook-oldala

Mivel az ülésterem elektronikus szavazórendszere meghibásodott, a képviselők kézfeltartással voksoltak. A jogszabály többek között előírja, hogy létrehozzák a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyosztályt.

Ez a legfőbb ügyészség keretében jön létre, és kizárólagos hatásköre a bírák és ügyészek által elkövetett korrupciós, hivatali és az igazságszolgáltatás megvalósulása ellen irányuló bűncselekmények kivizsgálása lesz.

Egy másik cikkely értelmében csak azok az ügyészek pályázhatnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) keretében ügyészi tisztségre, akik nem részesültek fegyelmi büntetésben, szakmailag felkészültek, erkölcsi magatartásuk kifogástalan, legalább nyolc évet dolgoztak ügyészként vagy bíróként, és sikerrel vették a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi szakosztálya előtt tartott vizsgát. A tervezet azt is előírja, hogy a bírósági ítéletek indoklását az ítélet kimondásától számított legtöbb 30 napon belül kell megszövegezni, indokolt esetben azonban a határidő meghosszabbítható.

A parlamenti vita során a jobbközép ellenzéki alakulatok képviselői bírálták a tervezetet, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ szerint azonban a módosítások az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését szolgálják. A Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői nem vettek részt a szavazáson. Cătălin Predoiu liberális párti (PNL) képviselő egyrészt azt kifogásolta, hogy gyorsított eljárással tárgyalta a parlament a tervezetet, másrészt azt rótta fel, hogy nem vállalta fel azt az igazságügyi miniszter.

„Felfoghatatlan és példa nélküli, hogy az igazságügy megszervezéséről szóló tervezetet ne az igazságügyi miniszter vezesse fel, még ha a parlamenté is az utolsó szó" – idézte Predoiut az Agerpres hírügynökség. A Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) képviselő Stelian Ion is az igazságügyi törvények módosítása kapcsán alkalmazott parlamenti eljárást kifogásolta. „Rájöttek, hogy azt, amire oly hőn áhítoztak, sürgősségi kormányrendelettel nem tudják véghezvinni, és a parlamenti vita látszatát akarták kelteni, de most ezt is megtagadják. Ha azt gondolják, hogy egy ilyen törvényt 30 perc alatt meg lehet vitatni, nagyon tévednek" – fogalmazott.

Robert Turcescu PMP-s képviselő felszólalásában hangsúlyozta, nehezen hihető, hogy az, ami a parlamentben történik, az ország fejlődését szolgálná, majd bejelentette, hogy a PMP nem vesz részt az igazságügyi törvényeket módosító tervezetekről szóló szavazáson. A vádakra reagálva Florin Iordache szociáldemokrata párti (PSD) képviselő kifejtette, azért kezdeményezték a parlamenti különbizottság létrehozását, hogy legyen mód nyilvánosan megvitatni az igazságügyi törvények módosításait, és minden érdekelt fél meghallgatásával döntsenek ezekről.

„13 évvel ezelőtt a három törvényt nyilvános vita nélkül, felelősségvállalással módosította az akkori kormány, amelynek igazságügyi minisztere Monica Macovei volt" – emelte ki Iordache, hozzátéve, a PSD független, minden politikai befolyástól mentes igazságszolgáltatást szeretne. Márton Árpád RMDSZ-es képviselő szintén ama véleményének adott hangot, hogy a módosítások az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését szolgálják.