Félnek az unireások a marosvásárhelyi iskolaalapítástól

Kőrössy Andrea 2017. december 13., 17:39

Veszélyben érzi magát a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium közössége a parlament által nemrég elfogadott, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium újraalapítását lehetővé tevő törvénymódosítás miatt.

Fotó: Boda L. Gergely

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) parlamenti képviselője, Maros megye volt prefektusa által kedden saját Facebook-bejegyzésben közölt, de alá nem írt közlemény szerint a gimnázium szülői közössége levélben fordult Klaus Johannis államfőhöz, mivel úgy érzik, az RMDSZ által kezdeményezett jogszabály-módosítás hátrányosan érinti a diákokat. A bejegyzés szerint a főgimnázium „tehetetlen” résztvevője volt a parlamenti eljárásnak, amelynek során módosították a 2011/1-es számú tanügyi törvénynek a kisebbségi iskolák létrehozására vonatkozó 45. cikkelyét.

{K1}

A szülők aggasztónak tartják, hogy a szövetség tervezetében nem indokolták meg a törvénymódosítás szükségességét, holott a felekezeti tanintézet alapításának ügyében a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárást folytatott, illetve a per is megkezdődött már.

A levél megfogalmazói szerint a törvénymódosítás hátrányosan érinti a Maros, a Hargita és a Kovászna megyei román közösségeket, hiszen számukra nem biztosít ugyanolyan jogokat, illetve „korrekciós és védelmi” intézkedések bevezetését sem javasolja.

A módosítás egyébként felhatalmazza a parlamentet arra, hogy kisebbségi tanintézetet hozhasson létre jogszabály által, iskolát eddig csak a helyi önkormányzat alapíthatott.

Az államfőnek küldött levél szerint az Unirea közössége már 2004 óta, amikor visszaszolgáltatták a gimnáziumnak is otthont adó épületet a római katolikus egyháznak, „bizonytalanságban él”. A szülők szerint a Római Katolikus Teológiai Gimnázium 2015-ös létrehozása az etnikai szegregáció megnyilvánulása, és úgy vélik, hogy a felekezeti tanintézet önkényesen, a főgimnázium vezetőségének beleegyezése nélkül vett át osztályokat.

Ugyanakkor „aláírásának pillanatától fogva” törvénytelennek tartják az ingatlan bérlésére vonatkozó, az egyház és a vásárhelyi polgármesteri hivatal közötti szerződést is, mert állításuk szerint arról sem kérdezték meg „a kedvezményezett” gimnázium illetékeseit.

A levélben amiatt is panaszkodnak, hogy a módosított cikkely nem tér ki az iskolaalapítás anyagi vonzataira és a tantermek kérdésére, majd arra is rámutatnak, hogy az ingatlanban egyszerűen nem fér el két iskola – holott a katolikus gimnázium megszüntetéséig éppen ez történt. A törvénymódosítás ugyanakkor még nem a marosvásárhelyi felekezeti iskola konkrét létrehozására vonatkozik, mindössze a parlament hatáskörét bővíti.

Az unireás szülők azt is felhozzák, hogy Maros megyében „rengeteg kisebbségi osztály működik”, amelyekben „az átmenési arány alacsony, és az iskolaelhagyás mértéke magas”, mindezt viszont semmilyen statisztikával nem támasztják alá. „Ez az engedékeny törvény a kisebbségi iskolák túlzsúfolásához és az állami költségek növekedéséhez vezet, mindez világos indok nélkül” – írják a szülők, akik remélik, hogy nem fognak róluk megfeledkezni, és nem fognak egyedül maradni „Románia szívében”.