Lefújták a fuvarozók tüntetését – törvénymódosítást ígér a kormány, szabályozást vár az Uber

Bálint Eszter 2017. december 13., 16:52

Ugyan az előzetes bejelentések értelmében több mint 30 ezer fuvarozó vonult volna szerdán Bukarest és az ország nagyobb városainak utcáira, a hivatásos közúti szállítók szövetsége (COTAR) alig néhány órával a kezdési időpont előtt lefújta a tiltakozó akciót. 

Fotó: Pál Árpád

Mint Vasile Ștefănescu, a COATR elnöke a Realitatea Tv-nek nyilatkozva elmondta, a Felix Stroe közlekedésügyi miniszterrel folytatott egyeztetés nyomán jutottak erre a következtetésre,

ígéretet kaptak ugyanis, hogy legtöbb két héten belül a kormány sürgősségi rendelettel módosítja a személyszállítókra vonatkozó törvényi előírásokat, kizárva ezzel a piacról a „taxis hiénákat”, és megfékezve az illegálisan fuvarozó cégeket.

Mint ismeretes, a tüntetéseket beharangozó sajtóközleményben a COTAR az ellen emelte fel a hangját, hogy az olyan fuvarmegosztó (ride-sharing) cégek, mint az Uber, a Taxify vagy a Black Cab, engedély és a vonatkozó törvények betartása nélkül foglalkozhatnak személyszállítással.

{K1}

Az Uber illetékesei eközben változatlanul úgy gondolják, hogy az általuk nyújtott szolgáltatás nem szeg meg egyetlen törvényt sem, igaz nem is tart be egyet sem, mivel nem létezik rájuk vonatkozó szabályozás. Erről Alexandra Corolea, az Uber balkáni térségért felelős szóvivője beszélt szerdán egy konferencián, aki egyúttal a más országokban alkalmazott modellt ajánlotta a bukaresti hatóságok figyelmébe.

„Új szolgáltatásokról beszélünk.

Romániában három éve jelent meg az Uber, s nincs tíz éve, hogy megalapították, a vonatkozó törvények pedig több évtizeddel ezelőtt jelentek meg, nem tartják a lépést a technológia fejlődésével”

– mutatott rá a szóvivő. Leszögezte ugyanakkor, hogy a cég, amelyet képvisel, szabályozás- és párbeszédpárti. Hangsúlyozta, ahelyett, hogy Uber betiltásáról beszélnének, meg kellene nézni a más országokban alkalmazott modellt.

„Mi minden megoldásra nyitottak vagyunk, ami lehetővé teszi a szolgáltatás fejlődését egy meghatározott és törvényes kereten belül. Nagyon sok ország kezeli eltérően a szolgáltatást a taxik által nyújtottól. Olyan országokról beszélünk, ahol a szolgáltatás úgy működik, mintha autót bérelnél sofőrrel együtt. Ez nálunk is létezik, azonban nem világos a jogszabályi keret, és nem adnak ki ilyen engedélyeket.

Más államokban, mint Észtország vagy Finnország, a törvény egy új fuvarozási kategóriát határoz meg, miközben az egyik legnyitottabb modell a litván”

– magyarázta Corolea, megjegyezve, az Uber bízik abban, hogy 2018-ban Romániában is megtalálják a megoldást a szabályozásra.

Ebben meghatározó lehet az európai bíróság december 20-án várható ítélete is arról, hogy az Uber egy szállítási szolgáltatás vagy egy technológia. A döntés azonban nem lesz kötelező érvényű, a tagállamoknak továbbra is jogában áll majd úgy szabályozni az Uber-típusú szolgáltatásokat, ahogy akarja.