A BBTE az ország legszínvonalasabb egyeteme

Kiss Előd-Gergely , Balázs Katalin 2017. december 12., 18:29

A minisztérium legfrissebb felmérése szerint a Babeş–Bolyai Tudományegyetem a legszínvonalasabb felsőoktatási intézmény az országban. A helyezés az állami támogatások tekintetében is fontos.

Fotó: Facebook/Babeş-Bolyai Tudományegyetem

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a legszínvonalasabb egyetem az országban – derül ki az oktatási minisztérium friss felméréséből (Metaranking 2017), melynek keretében a romániai felsőoktatási intézményeket rangsorolták a nemzetközi teljesítményük alapján. Soós Anna, a BBTE rektorhelyettese a Krónika kérdésére elmondta,

a felmérés eredményének komoly tétje van: az egyetemek állami finanszírozása, valamint a diákok érdeklődése múlhat rajta.

A BBTE közleménye szerint a ranglista összeállításának módszertanát az oktatási tárca által 2016-ban kinevezett szakértői testület útmutatásait követve készítette el a Romániai Kutatók Ad Astra Egyesülete (Asociaţia Cercetătorilor Români Ad Astra). Rámutat arra is, hogy az országban működő, illetve a rangsorban is szereplő 92 felsőoktatási intézmény közül csak 23 van jelen a különböző nemzetközi ranglistákon is.

„Ez egy országos ranglista, amely megmutatja többek között azt is, hogyan állunk egymáshoz viszonyítva országon belül. Ennek több szempontból jelentősége van. Egyrészt a rangsor a kutatási eredményeket is figyelembe veszi, és ez mérvadó az oktatási minisztériumnál az egyetemeknek szánt anyagi források elosztásakor. Másrészt egy ilyen rangsornak nagy jelentősége van a diákok egyetem választását tekintve is” – mutatott rá az egyetemek ranglistájának gyakorlati jelentőségére Soós Anna.

Az országban a legjobb a Babeş–Bolyai, és lévén, hogy a kihelyezett tagozatait úgy kell elképzelni, mint egy család tagjait, természetes, hogy ez mindannyiunknak dicsőség”

– nyilatkozta Dombay István, a BBTE gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozatának igazgatója. Elmondta azt is, hogy e helyezés biztatást jelent a fiataloknak, akik turizmus szakra szeretnének felvételizni, hogy ezt a tanintézetet válasszák. „Hogy Gyergyószentmiklósra jönnek-e hallgatóként, az függ attól, hogy hol van a lakhelyük, nagyvárosi egyetemista életre vagy a kisváros kisebb kiadásaira összpontosítanak jobban. Az egyetemválasztást a divatszakmák is meghatározzák, mindig másra mutatkozik nagyobb igény. A gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozat nem követi ezt a divatot, elsősorban azért, mert új szakok indítása nem is olyan egyszerű folyamat” – mutatott rá.

A rangsorban az első helyezett BBTE után a második helyet megosztva a Bukaresti Egyetem és a Bukaresti Politechnika Egyetem foglalja el, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem áll.

A világhálón is elérhető rangsor értékelőjéből kiderül az is, hogy idén eggyel magasabb pontszámot ért el a BBTE, tavalyhoz képest. Daniel David, a BBTE rektorhelyettese úgy nyilatkozott: az egyetem célkitűzése jövőre is az első három hely valamelyikén végezni, illetve, hogy minél előkelőbb helyet foglaljon el a BBTE a különböző nemzetközi ranglistákon.