Egyre nőnek az árak – pénzhígulás az élelmiszerek és az üzemanyag drágulása miatt

Bálint Eszter 2017. december 12., 16:18

Több mint négy éve nem látott magasságba ugrott az év elején még negatív tartományban tartózkodó infláció: főként az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt novemberben a pénzhígulás üteme elérte a 3,23 százalékot.

Fotó: Barabás Ákos

Mint az Országos Statisztikai Intézet (INS) által kedden nyilvánosságra hozott adatsorokból kiderül,

a nem élelmiszer jellegű ipari cikkek 4,12 és az élelmiszerek 3,88 százalékos drágulása egyaránt hozzájárult az infláció emelkedéséhez,

miközben a szolgáltatások csak 0,1 százalékkal kerültek többe. A fogyasztói árindex októberhez képest 0,66 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszerek 0,9 százalékkal, az élelmiszerek 0,6 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,3 százalékkal drágultak.

{K1}

A meredeken felfelé ívelő inflációs ráta különben nem váratlan: az árak alakulása nyomán a Román Nemzeti Bank (BNR) november elején jelentette be, hogy az idei év végére várt 1,9 százalékos inflációs előrejelzést felfelé módosította, és elemzőik előrejelzése szerint 2017 végére a pénzhígulás üteme el fogja érni a 2,7 százalékot. Mint ismeretes, az éves inflációs ráta másfél év után, januárban került ismét pozitív tartományba, és azóta gyors ütemben nő, miután két számjegyű emelkedést mutat, mind az import, mind a belföldi fogyasztás.

Az élelmiszerek drágultak a leginkább

A  legnagyobb mértékben, csaknem 30 százalékkal novemberben is a tojás drágult, miközben a vaj ára 7 százalékkal, a friss gyümölcsöké 2,2 százalékkal, míg a tej és a tejtermékeké 1,35 százalékkal nőtt októberhez képest.

A nem élelmiszer jellegű termékek kategóriájában az üzemanyagok ára 2,7 százalékkal nőtt, míg a dohány és a cigaretta 1,9 százalékkal drágult az előző hónaphoz viszonyítva. Eközben a légi szállítás 0,7 százalékkal került többe novemberben, mint egy hónappal korábban, és 20,8 százalékkal volt drágább, mint 2016 decemberében.

Az ősz folyamán az élelmiszerek ára meredeken felfelé indult,

a statisztikai intézet előző havi kimutatása szerint a vaj és a burgonya átlagosan 5-6, a friss gyümölcs 6, tejtermékek 4,8, míg a tojás 6,6 százalékkal drágult októberben az előző hónaphoz képest. Ráadásul például a vaj esetében az áremelkedés mintegy 12 százalékos volt 2016 decemberéhez viszonyítva, míg a tojás 50 százalékkal drágult.

Ez látva Petre Daea mezőgazdasági miniszter felkérte a Versenytanácsot, hogy vizsgálja ki, mi vezetett a drasztikus áremelkedéshez, a szakhatóság meg is kezdte az ellenőrzést. Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács korábbi elnöke az Agerpres hírügynökségnek elmondta, főként a vaj, a tojás, bizonyos húskészítmények árának alakulását vizsgálják, ezeknél volt ugyanis a leglátványosabb az áremelkedés.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e szó a kiskereskedelmi üzletláncok összehangolt cselekvésére, azt mondta, túl korai lenne ilyesmiről beszélni.

Mindent ellenőrizni fogunk, a termelőtől a bolti polcokig, hogy lássuk, piaci mechanizmusról van-e szó”

– szögezte le. Azt azonban nem tudta megbecsülni, hogy mikorra várhatóak a vizsgálat eredményei. Megjegyezte, reméli, hogy a lehető leghamarabb elő tudnak rukkolni a következtetésekkel.

A romániai baromfi, illetve sertéstenyésztők szakmai egyesületei azzal vádolták meg a nagy áruházláncokat, hogy mesterségesen felsrófolták az élelmiszerárakat, kihasználva például a tojás esetében az egész európai piacot sújtó fertőzési botrányt. 

Fotó: Sándor Csilla

Tankolás: 500 lejt lehet spórolni Bulgáriában

Az üzemanyagok árát eközben a kőolaj nemzetközi piaci drágulása, illetve a lej értékvesztése mellett az is felfelé hajtotta az elmúlt több mint két hónapban, hogy a Tudose-kormány előbb szeptember 15-étől, majd október elsejétől két ütemben, 16-16 banival emelte a benzinre és a gázolajra kivetett jövedéki adót, ami már a bejelentés időpontjától drágulásokhoz vezetett.

Nem álltak el tervüktől azt követően sem, hogy a hivatásos közúti fuvarozók már augusztusban azzal fenyegetőztek, hogy külföldön fognak tankolni, és a folyamatos nyomásgyakorlás ellenére, máig nem dolgozták ki a kért mechanizmus a jövedéki adó egy részének a megtérítésére. A szállító cégek illetékesei a múlt héten bejelentették, ha addig nem rendeződik a helyzet, akkor nagyszabású tiltakozó megmozdulásokat fognak szervezni országszerte.

Azt, hogy mennyire elszálltak Romániában az üzemanyagárak, az E-nergia.ro portál friss elemzése bizonyítja a legjobban, amit a Digi 24 hírtelevízió idézett. Eszerint

a közúti fuvarozók már egyetlen tankolásnál is 500 lejt spórolhatnak, ha a bulgáriai benzinkutakat választják.

Az Európai Bizottság üzemanyagár-megfigyelő szolgálata, az Oil Bulletin adatai szerint november 27-én Romániában a benzin literenként átlagára 1,135 euró volt, míg a gázolajé 1,157 euró. Ezek az árak még messze elmaradnak egyébként az európai uniós átlagáraktól, ám érezhetően magasabbak a bulgáriai töltőállomásoknál gyakoroltaknál.

Ott ugyanis egy liter benzinért 1,033 eurót, a gázolajért pedig 1,025 eurót kérnek el, ami a mostani lej–euró árfolyam mellett azt jelenti, hogy a déli szomszédunknál mintegy 60 banit spórolhatunk literenként. Ez egy személygépkocsi átlagosan 50 liternyi telitankjánál 30 lejt jelent, de egy 900 literes üzemanyagtartállyal rendelkező kamionnál már 540 lej a megtakarítás.