Több tízezer fuvarozót várnak országszerte a szerdai tüntetésre

Bálint Eszter , Kiss Előd-Gergely 2017. december 12., 14:00

Mintegy 35 ezer fuvarozó vesz részt az ország több városában szerdára meghirdetett nagyszabású tiltakozó megmozduláson, amellyel a közúti személyszállítók a „hiénajelenségre” és az ágazatban eluralkodott adócsalásra próbálják ráirányítani a figyelmet.

Fotó: Thomas Campean

Mint a Romániai Hivatásos Fuvarozók Szövetsége (COTAR) hétfői közleményében felhívja a figyelmet: ha nem járnak sikerrel, december 20-án tömegek érkeznek Bukarestbe tüntetni. Egyelőre megelégszenek kevesebbel: 

szerdán 9 és 20 óra között 5000 tiltakozót várnak a kormánypalota elé, és az ország nagyobb városaiban – többek között Temesváron, Aradon, Brassóban – további mintegy 30 ezren csatlakoznak a tüntetésekhez.

„A fuvarozók termelik minden évben a bruttó hazai termék (GDP) 4,7 százalékát, ennek ellenére az állami hatóságok tolerálják a kalózkodást, ami miatt további 4,7 százalék elvész, hiszen a hiénák száma csaknem megegyezik az engedélyezett szállítókéval” – mutatnak rá a hivatásos fuvarozók, akik szerint a jelenleg befolyó 4,7 százalék is veszélyben van a szerintük tisztességtelen konkurencia miatt, a becsületes adófizetők ugyanis csődbe fognak menni.

A COTAR szerint a kormány az Ubert és a hasonló fuvarmegosztó applikációkat támogatja, amikor nem fogadja el a sürgősségi rendeletet, amely rendezné a taxistörvény körüli visszásságokat, amelyek miatt nem vonhatók felelősségre az engedély nélküli fuvarozók.

Jövő héten is lesz tiltakozás

Közben másik két szakmai szervezet, a Taxi és Bérautó Rend­szerben Szállítók Szakmai Egyesülete (APTTI), valamint a Független Taxisok Jogaiért Egyesület (ADTI) is közleményben jelezte hétfőn, hogy amennyiben nem rendeződik a bérfuvarozók helyzete, úgy 5000 tagjuk január 17–18-án szervez tiltakozó megmozdulást. „A két szakmai szervezet Mihai Tudose miniszterelnökhöz fordult, kérve, hogy foganatosítson sürgős intézkedéseket az illegális személyszállítás megfékezése érdekében.

A fuvarmegosztó típusú (ridesharing) internetes platformok, valamint a hiénák jelensége országszerte igen elterjedt, és még mindig terjedőben van, az illetékes hatóságok pedig semmit nem tesznek annak érdekében, hogy ők is törvényes keretek között működjenek”

– áll a két szervezet által vasárnap kiadott közös nyilatkozatban. Elégedetlenségük oka, hogy a Black Cab, az Uber, a Taxify és mások „zavartalanul folytatnak személyszállítást taxi vagy bérautó rendszerben, anélkül, hogy átmennének a szakterület esetében kötelező módon alkalmazott szűrőkön”, s meglenne a taxisok számára elengedhetetlen engedélyük.

Kolozsvári sajátos eset

A kolozsvári taxisok még nem döntötték el, hogy csatlakoznak-e a tiltakozó megmozdulásokhoz. Mint Viorel Tătar, az Erdélyi Taxifigyelő Egyesület elnöke, a Kolozsvári Taxisok Egyesületének vezetője hétfőn a Krónika megkeresésére elmondta, egyelőre várakozó állásponton vannak, kedden ülnek össze és döntenek többek között ebben a kérdésben is. Rámutatott ugyanakkor: ahhoz már késő van, hogy a polgármesteri hivataltól kérjenek engedélyt egy december 13-i hivatalos tiltakozó megmozdulásra. Ettől függetlenül a Donát negyedben a Sun strandnál még spontánul összegyűlhetnek, de még nincs döntés az ügyben.

Hozzáfűzte: elviekben természetesen egyetértenek a bukarestiekkel, korábban ők be is perelték az Ubert, mert azt szeretnék, hogy az vagy feleljen meg a taxiszolgáltatások számára előírt törvényes előírásoknak, azaz ugyanolyan feltételek mellett adózzon, mint a taxitársaságok, vagy szüntesse be a tevékenységét.

Kolozsváron ugyanakkor egy helyi „kuriózum” is borzolja a kedélyeket.

A Kolozsvári Taxisok Egyesülete a napokban a Facebook közösségi oldalon tette szóvá, hogy a kincses városban működő Nova Taxi diszpécser­szolgáltatása olyan autókat is kiközvetít, amelyeknek nincs taxis engedélye, nem rendelkezik taxiórával, vagyis pont úgy működnek, mint az Uber. Az oldalon egy olyan elismervény fotóját is közzétették, amelyen egy ilyen autó szállt ki az ügyfélhez. Állításuk szerint a Nova Taxi diszpécserei megkérdezik az ügyfeleket, hogy elfogadnak-e a céggel „együttműködő” autókat is.

A Ziua de Cluj portálnak azonban Ioan Vasile Oprean, a Nova Taxi tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy ebből semmi sem igaz. „Szó nincs róla, hogy mi ilyesmivel foglalkoznánk. Aki a Facebookra ilyeneket posztol, az az egyik konkurenciánk, aki 60 autóssal együtt lépett ki tőlünk. Állandóan megpróbálja aláaknázni a mi cégünket és meg akarja győzni munkatársainkat, hogy lépjenek le. De ezeknek az embereknek nincs hová menniük, mert munka nélkül maradnának. Mi nem teszünk semmi törvénytelent, csak taxizunk” – szögezte le a cégvezető.

Kolozsváron terjeszkedne a Taxify

A Taxify ridesharing cégnek azokban az országokban megy jól, ahol az emberek elégedetlenek a rendelkezésre álló közúti szállítókkal, Romániában pedig lenyűgöző potenciál rejlik – nyilatkozta a Startup­Cafe.ro portálnak adott interjúban Markus Villig, az Uberhez hasonló, észt vállalkozás alapítója és vezérigazgatója. A Taxify applikáció jelen pillanatban csak Bukarestben van jelen, ahol mintegy 3 ezer sofőrjük szállítja az ügyfeleket, de tervben van a terjeszkedés, és Villing elmondta, hogy a prioritási listájuk első helyén Kolozsvár áll.