Női kézi: Ambros Martín erős pofonként éli meg a román válogatott kudarcát

MTI 2017. december 12., 11:46

Ambros Martín szövetségi kapitány úgy fogalmazott, a román női kézilabda-válogatott erős pofont kapott hétfőn, mivel kiesett Csehország csapatával szemben a németországi világbajnokság nyolcaddöntőjében.

„Úgy láttam, végig mi irányítottunk, de nem tudtunk elhúzni annyira, hogy a mindvégig nyugodtan és intelligensen játszó csehek ne lettek volna képesek visszajönni. Jó erős pofont kaptunk” – nyilatkozta a 28-27-es vereség után a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC vezetőedzője a Kossuth Rádiónak.

{K1}

A spanyol tréner hangsúlyozta, egy mérkőzést nagyon sokszor mentális vagy érzelmi tényezők döntenek el, nem pedig a játéktudás, ezért egy kiélezett találkozón nem számít, hogy az egyik csapat csoportelsőként jutott tovább, a másik viszont csak a negyedik helyről, ahogyan a román, illetve a cseh válogatott esetében történt.

„Ilyenkor már nincs favorit, benne van a pakliban, hogy veszíthetsz. Főként, ha még nyomást is érzel magadon az esélyesség miatt” – vélekedett a szakember.

Martín kifejtette, hihetetlenül motiváltak voltak, még a kelleténél is jobban, ez pedig alapvetően meghatározta a nyolcaddöntőt, a játék néhány eleme mellett. Elismerte, hogy nem védekeztek jól, a kapusok nem kaptak elég segítséget. Ezzel szemben a csehek, főként a szünet után, nagyon gyorsan játszottak, és kihasználták, hogy a román kapitánynak a kiállítások miatt le kellett cserélnie néhány kulcsjátékosát.

„Nem tehettem meg, hogy kockáztatok, de az ellenfél élt ezzel az eséllyel. Tudnék még mondani apróságokat, hogy miért alakult így, de ilyen a sport, és ez egy világbajnokság, ahol a kieséses szakaszban tényleg bármi előfordulhat” – magyarázta. A szakvezető végül elmondta, hogy csapata továbbra is formálódik, és a 2020-as tokiói olimpiára kell késznek lennie.

„Ez most egy állomás volt – nem mondom, hogy nem fontos –, hogy felmérjük, mit tudunk igazán erős csapatok ellen. Olykor talán jobb, ha egy együttes nem kezd csúcsformában, hanem folyamatosan fejlődik a torna alatt. Erre is látunk itt példát” – vélekedett.