Javítana a szatmárnémeti Északi Színház megítélésén az új főigazgató, Nagy Orbán

Krónika 2017. december 11., 18:16

Sajtótájékoztatón mutatták be hétfőn Nagy Orbánt, a szatmárnémeti Északi Színház új főigazgatóját, aki versenyvizsgán nyerte el a tisztséget. Mandátuma öt évre szól.

Stier Péter, Bessenyei Gedő István, Nagy Orbán, Kereskényi Gábor és Ovidiu Caița (balról jobbra) a sajtótájékoztatón Fotó: Czinzel László

A színház közleménye szerint Kereskényi Gábor, a partiumi város polgármestere a sajtótájékoztatón méltányolta, hogy Nagy Orbán személyében olyan főigazgató kerül a román és magyar tagozattal működő színház élére, aki a művészi munka mellett a közintézmények vezetésében is tapasztalattal rendelkezik. Hozzátette: olyan színházat szeretne Szatmárnémetiben, amely minőségi előadásokat mutat be, és növelni tudja a nézőszámot.

„Ovidiu Caițatól, a román társulat nemrég kinevezett művészeti igazgatójától is minőségi színházat várok, Bessenyei Gedő István művészeti igazgatótól pedig mandátuma négy éve alatt már megszoktuk a magas színvonalat” – idézte a közlemény Kereskényi Gábort.

A színészi végzettségű Nagy Orbán 21 éve tagja az Északi Színház Harag György Társulatának. Emellett öt éven át a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ aligazgatói tisztségét is betöltötte.

Az új főigazgató elmondta: szeretné javítani az Északi Színház megítélését. A minőségi munka mellett az előadások megfelelő népszerűsítését is fontosnak tartotta, és kijelentette: az utóbbira nagyobb hangsúlyt fektet a továbbiakban. Bejelentette: tervei között a román társulaton belüli bábtagozat megalapítása is szerepel.

Stier Péter adminisztratív igazgató elmondta: a szatmárnémeti Északi Színház rendelkezik jelenleg a legtöbb bérletes nézővel a romániai színházak közül. Az éves nézőszám 70 ezer fő körüli, egy év alatt pedig több mint 380 előadást játszanak. Stier Péter az elmúlt három évben megbízott főigazgatóként vezette az intézményt.