Elfogadta a képviselőház a hevesen bírált igazságügyi módosításokat

Balogh Levente 2017. december 11., 18:03

Megszavazta hétfőn a képviselőház az ügyészek és bírák jogállásáról szóló jogszabály módosítását. A döntő kamara a szenátus lesz.
 

Archív felvétel Fotó: A képviselőház Facebook-oldala

Bár vasárnap este újabb, viszonylag nagy tömeget megmozgató tüntetéseken követelték az utcára vonuló demonstrálók, hogy a kormányoldal tegyen le az igazságügyi törvények módosításáról, a képviselőház kormánypárti többsége hétfőn  első kamaraként 179-90 arányban megszavazta a három törvénycsomag közöl az elsőt, amely a bírák és ügyészek jogállását módosítja.

Emellett 167-90 arányban az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség működéséről szóló jogszabály is módosult, így a rokonaikat alkalmazó honatyák esetében 2007 és 2013 között megállapított összeférhetetlenség, illetve az ahhoz kapcsolódó szankciók semmisnek minősülnek.

A váratlanul napirendre tűzött szavazás ellehetetlenítésére az ellenzék megpróbált az obstrukció eszközével élni, de sikertelenül, az USR honatyái ezért füttykoncertet rendeztek a voksolás alatt.

Szintén hétfőn az igazságügy működéséről szóló jogszabályok módosításait kidolgozó különbizottság elfogadta az igazságügyi rendszer megszervezésére vonatkozó tervezetről szóló jelentést, így az a képviselőház elé kerül megvitatásra. A 14-5 arányban elfogadott tervezet mellett a kormányzó Szociáldemokrata Párt–Liberálisok és Demokraták Szövetsége (PSD-ALDE) tandem, illetve az RMDSZ voksolt, ellene pedig az ellenzéki PNL és az USR.

Az egyik legfőbb módosítás értelmében a legfőbb ügyészség keretében létrejön egy új ügyosztály, amelynek ügyészei a bírák és ügyészek által elkövetett visszaéléseket vizsgálják majd, bár ezt a szakmai szervezetek fölöslegesnek tartják.

A módosítások külföldön sem maradtak visszhang nélkül: az Európa Tanács keretében működő GRECO – vagyis Korrupció Elleni Államok Csoportja – arra hivatkozva, hogy a módosítások veszélyeztethetik a korrupcióellenes harcot és az igazságügyi rendszer függetlenségét, január 15-éig adatokat kért a változások mibenlétéről, és márciusi ülésén elemzi majd ki őket.

{K1}

Vasárnap este egyébként immár nemcsak a civilek tüntettek a kormány ellen: a jobbközép ellenzéki pártok vezetői is csatlakoztak a hetek óta zajló kormányellenes tüntetéssorozathoz, amelyet az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében hirdettek meg korrupcióellenes jelszavakat hangoztató Facebook-csoportok. A bukaresti kormánypalota előtti téren vasárnap este több ezer – egyes becslések szerint tízezer – tüntető gyűlt össze.

{K2}

A felvonulók többek közt az „Elvesztettük a királynét, elvesztettük a királyt, maradtunk a bolondokkal" feliratot emelték a magasba. A bukaresti tüntetés körülbelül este 9 órakor ért véget.
Kolozsváron mintegy 1000 tüntető vonult fel PSD-ellenes jelszavakat skandálva. A résztvevők Mihály király Szabad Európa Rádióban elhangzott beszédéből is felolvastak részleteket. A tüntetésen jelen volt Mihai Goţiu és Emanuel Ungureanu USR-s parlamenti képviselő is.

Temesváron több mint ezer, Nagyszebenben több mint kétezer személy tüntetett, de Besztercén, Brassóban, Nagyszebenben, Szatmárnémetiben, Nagybányán, Marosvásárhelyen, Brăilán, Konstancán, Krajován, Galacon, Jászvásáron, is utcára vonultak azok, akik elégedetlenek a kormánykoalícióval és az igazságügyi törvények módosításaival.