Klemm: nemzetbiztonsági ügy a korrupcióellenes harc

Balogh Levente 2017. december 11., 17:04

A független igazságügyi rendszer létét és az erős korrupcióellenes küzdelmet lehetővé tevő jogszabályi környezet gyengítése aláássa az ország ellenálló képességét, és sebezhetővé teszi Romániát – jelentette ki Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

Hans Klemm Fotó: Barabás Ákos

A diplomata egy marosvásárhelyi fórumon megjegyezte: országa nagymértékben csodálja a Románia által 1989 óta elért fejlődést, és ez főleg az utóbbi 15 év eredményeire igaz, ami a demokratikus kormányzati intézmények megerősítését, a független igazságszolgáltatás megteremtését, valamint a közép- és magas szintű korrupció leküzdéséért felelős intézmények megteremtését illeti.

Az utóbbi 15 évben Románia egyre hitelesebben küzdött a korrupció ellen, ami több tényezőnek köszönhető: a demokratikus kormányzás független intézményeinek megteremtésére irányuló vágy, a hatalmi ágak kiegyensúlyozása, a független igazságszolgáltatáshoz szükséges források biztosítása, valamint a nagykorrupció elleni küzdelem. Ezt nem csupán az Egyesült Államok méltányolja, hanem a többi EU-tagállam is. Ez fontos eleme a NATO-tagságnak is” – mutatott rá Klemm.

Megjegyezte, az elmúlt 20–25 évben ez volt az Egyesült Államok hivatalos álláspontja, és minden elődje, valamint Donald Trump amerikai elnök is támogatja a romániai korrupcióellenes harcot.
Emlékeztetett: a romániai korrupcióellenes küzdelem példaként szolgál Macedónia, Moldova, Ukrajna és Bulgária számára is.

Éppen ezért nagyon aggaszt, amikor azt látjuk, hogy a parlament most azon igyekszik, hogy aláásson mindent, amit Románia az elmúlt 15–20 évben ezen intézmények létrehozása terén elért.

(...) Szilárdan hisszük, hogy a jogállamiság tisztelete, a független igazságszolgáltatás, valamint a korrupcióellenes harc befolyással bír a nemzetbiztonságra is, növeli az állam és a kormányzat ellenálló képességét. Románia megpróbálja korszerűsíteni haderejét, ennek része a Patriot légvédelmi rendszerek beszerzése, amit azért tesz, hogy jobb NATO-szövetségessé váljon” – szögezte le Klemm.

{K1}