Átadták a nagyváradi Csillagocska református zeneóvoda felújított épületrészét

MTI 2017. december 10., 22:28

Nagyváradon vasárnap este átadták a Csillagocska református zeneóvoda felújított épületrészét. A felújítást a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében mintegy 40 millió forinttal támogatta a magyar kormány.

Képünk illusztráció Fotó: Facebook/Csillagocska Alapítvány

Pálfi József, a Nagyvárad-Rét református gyülekezet lelkésze az MTI-nek elmondta: 15 évvel ezelőtt 5–6 gyermekkel indították el a református zeneóvodát, és mára 90 gyermek tanul benne. Megjegyezte:

az első 12 évben a református templom alagsorában kialakított termekben működött az intézmény, és gyakran kellett bírságokat fizetniük a nem megfelelő körülmények miatt. Három éve azonban a magyar kormány támogatásával egy korszerű óvodaépületet sikerült a templom mellé építeni.

A mostani támogatással azokat az alagsori tereket újították fel, amelyekben az óvoda indult. Ezekben az óvodás gyermekeknek télen is lehetőségük lesz a mozgásra, ugyanakkor itt tarthatják próbáikat a Csillagocska Alapítvány által szervezett néptánccsoportok, kórusok is. Pálfi József elmondta: a munkálatoknak a kültéren elvégzendő része még hátravan. Ennek akkor tudnak nekifogni, ha tavasszal az időjárási viszonyok lehetővé teszik.

Az átadón Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos képviselte a magyar kormányt. A magyar közmédiának adott nyilatkozatában azért tartotta fontosnak az óvodafelújítást, mert az a gyarapodásról szól. „Így kell felkészülnünk Trianon 100. évfordulójára, hogy megerősítjük magunkat óvodákban, iskolákban, egyetemekben, magyar–magyar kapcsolatokban a Kárpát-medencében” – jelentette ki a kormánybiztos.

A felújított épületrészt Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke áldotta meg.