Kevés a fiatal vállalkozó, félnek a kudarctól – díjátadó Háromszéken

Bíró Blanka 2017. december 10., 16:13

Általában Európában is kevés a fiatal vállalkozó, ám a Székelyföldön ennél is rosszabb a helyzet, feleannyi fiatal működtet saját céget, mint az európai átlag – hangzott el a Junior Business Club és a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett hétvégi gálán.

Az első díjat Asztalos Orsolya és Attila kapták, akik Baróton működtetnek kül- és belföldi áruszállítással foglalkozó céget Fotó: Bíró Blanka

Mint Karácsony Zsolt, a JBC elnöke hangsúlyozta, Kovászna megyében is magas az idős üzletemberek aránya, nekik időben fel kellene készíteniük utódaikat, akiknek majd átadják a vállalkozást, nemcsak cégtulajdonosokra, de képzett menedzserekre is szükség van. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy

a jövőben „pénzdömping” várható, több szervezet EU-s alapokból finanszíroz vállalkozásalapítást, illetve -fejlesztést, 40 ezer eurót is le lehet hívni.

Erre pedig időben fel kell készülni, hiszen segítséggel megvalósíthatók az ötletek, fejleszthetők a cégek.

Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke gratulált azoknak, akik vállalkoznak, hiszen – mint mondta –, a Székelyföldön egyre kevesebb fiatal próbálkozik cégalapítással. „Amerikában nem jelent gondot, ha csak a harmadik vállalkozás lesz sikeres, nálunk az első kudarcot úgy élik meg, hogy összedőlt a világ” – fogalmazta meg a kamara elnöke.

Fotó: Bíró Blanka

Kifejtette, nem egyszerű a fiatal vállalkozók díjazása, hiszen nincs róluk külön nyilvántartás, ezért jelölés vagy bejelentkezés alapján válogattak, a tavalyi forgalom, nyereség és alkalmazott szám alapján rangsoroltak.

Az első díjat Asztalos Orsolya és Attila kapták, akik Baróton működtetnek kül- és belföldi áruszállítással foglalkozó céget, tavaly 2,7 millió lejes forgalmat és 400 ezer lejes profitot valósítottak meg.

Kiemelték, hogy a megye egyik hátrányos helyzetű térségében építettek sikeres vállalkozást. Asztalos Attila rámutatott, a korszerű technológiát felhasználva bárhol lehet eredményeket elérni.

A második helyezett Biró Csongor, akinek a cége épületek statikai tervezésével, online könyv- és társasjáték-kereskedéssel foglalkozik, célja, hogy öt éven belül Románia legnagyobb magyar online kereskedését fejlessze ki. A harmadik helyezett, Bunta Álmos hamburgerezőt működtet, a díjátadón sem vehetett részt, mert úton volt büfékocsijával (foodtrack). Rancz Zsolt dizájner a közösségépítésért kapott különdíjat.