A cseheket is legyőzték a magyar kézis lányok, Franciaország következik a vb-nyolcaddöntőben

Hírösszefoglaló 2017. december 08., 23:08

A magyar női kézilabda-válogatott 30-29-re legyőzte Csehország csapatát a németországi világbajnokság csoportkörének ötödik, utolsó fordulójában, pénteken, így a B csoport 3. helyéről jutott a nyolcaddöntőbe, ahol Franciaország lesz az ellenfél.

A hét gólt szerző Bódi Bernadettet a mérkőzés legjobbjának választották Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A franciák pénteken a már biztos csoportelső, addig hibátlan Romániát verték simán, 26-17-re (többek között Cristina Neagut és Eliza Buceschit is pihentették a románok), és annak köszönhetően zártak csoportmásodikként az A jelű hatosban, hogy késő este Szlovénia nem szerzett pontot Spanyolország ellen, illetve az ibériaiak kevesebb mint 18 góllal diadalmaskodtak: a végeredmény 33-26 lett. 

Az A csoportban Románia, Franciaország, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay lett a végső sorrend, míg a B-ben Svédország pénteken késő este 31-28-ra legyőzte Norvégiát, így előbbi zárt az élen az északi riválist, Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot és Argentínát megelőzve.

A magyar–cseh mérkőzés előtt azt biztosan tudni lehetett, hogy a vesztes a csoport negyedik helyén végez, és a nyolcaddöntőben Romániával találkozik hétfőn.

Az MTI beszámolója szerint a meccset a helyszínen tekintette meg Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) egyiptomi elnöke is. Görbicz Anita csapatkapitány kisebb sérülés miatt ezúttal nem lépett pályára, mert a nyolcaddöntő előtt nem akarták kockáztatni a szerepeltetését.

Az első gólt a magyar válogatott szerezte, ez először fordult elő ezen a tornán. A támadások során elkövetett pontatlanságok és a cseh átlövésekkel szemben tehetetlen védekezés miatt kisvártatva már a gyorsan kézilabdázó ellenfél vezetett, Kim Rasmussen szövetségi kapitány pedig időt kért.

A 19. percben, 9-7-es cseh vezetésnél kettős emberhátrányba került a magyar együttes, a különbség megduplázódott,

pedig Janurik Kinga kapusteljesítményére nem lehetett panasz. Aztán létszámegyenlőségnél sorozatban hat gólt dobtak az elszántan és immár pontosabban játszó magyarok, így percek alatt sikerült fordítaniuk (13-11).

Bódi Bernadett és Mészáros Rea becserélése remek edzői döntésnek bizonyult, a csapat három találattal vezetett a szünetben (17-14).

A második felvonás elején pályára lépett Bíró Blanka bravúros védésekkel mutatkozott be, ennek ellenére - az újabb pontatlan magyar támadások miatt - a csehek egy 6-2-es szériával egyenlítettek (21-21).

Ezt követően sorozatban négy magyar gól következett a némileg hullámzó találkozón, de a folytatásában Kim Rasmussen együttese volt hatékonyabb, ami elégnek bizonyult a győzelemhez.

A mezőny legeredményesebb játékosa Marketa Jerabkova volt kilenc góllal, a meccs legjobbjának pedig Bódi Bernadettet választották. A magyar szövetség statisztikája szerint a két csapat 16. alkalommal találkozott egymással, egy vereség mellett ez már a 15. magyar siker volt.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány szerint a magyar női kézilabda-válogatott a nyolcaddöntőbe jutással teljesítette első célját a németországi világbajnokságon. 

Zűrös volt a végjáték, gyorsan történtek az események, de a lényeg a két pont megszerzése, és az, hogy a továbbjutással az első célunkat teljesítettük” – nyilatkozta a lefújás után a dán edző.

Hozzátette, ahogyan minden meccsen, ezúttal is nagyszerűen küzdöttek a játékosai, és az összpontosítással sem volt probléma, a kiállítások száma viszont nagyon magas volt.

„Hét nap alatt öt meccset játszottunk, a lányok érthetően fáradtak, egyre inkább fogy az oxigén a fejükben, és az enyémben is, ezért egyre nagyobb szükség van a frissítésre” – fogalmazott. Hozzátette, reméli, hogy a csapatkapitány Görbicz Anita – akit a csehek ellen kisebb sérülése miatt pihentettek – pályára léphet a nyolcaddöntőben.

A magyar csapat – a nem hivatalos program szerint – vasárnap 20.30-tól (romániai idő szerint 21.30-tól) Lipcsében játssza a nyolcaddöntőt. Rasmussen elárulta, azért is örül, hogy más városba költöznek, mert Bietigheim-Bissingenben nagyon unalmas az étkezésük, ugyanis ugyanazokat az ételeket kapják a szállodában az érkezésük óta.