Óvodai projektpedagógiai képzést tartanak Nagyváradon

MTI 2017. december 08., 22:04

Háromnapos óvodai projektpedagógiai képzés kezdődött pénteken Nagyváradon a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A képzés keretében magyarországi szakemberek alapozzák meg projektpedagógiai szemléletet és módszertant 25 erdélyi és partiumi óvodapedagógus számára.

A programot köszöntő Szilágyi Péter helyettes nemzetpolitikai államtitkár elmondta: a magyar kormány az identitásőrzés első lépcsőfokának számító anyanyelvi óvodai oktatást kívánta megerősíteni a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programmal. Megjegyezte: a program keretében 38,6 milliárd forintból 150 új óvoda és bölcsőde épül és több mint 400 intézmény felújítása valósul meg a Kárpát-medencében.

Emellett azonban az óvodai pedagógia módszertani megújuláshoz is segítséget kívánnak nyújtani.

Beláttuk, hogy nem tudunk minden óvodába eljutni, szükségünk van az önök segítségére. Ezért indítottuk el azt a láncreakciót, amelynek budapesti képzésén 100 óvodapedagógus vett részt, akik nemcsak azt vállalták, hogy elsajátítják a bemutatott szakmai fortélyokat, de továbbadják azt térségük, környezetük oktatóinak.

Ez a kezdeményezés érkezett ma ide, a Partiumba” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Szilágyi Péter arra kérte a képzésen résztvevő pedagógusokat, hogy hazatérve adják tovább az elsajátított mesterfogásokat. Egyben kijelentette: a magyar kormány számít arra, hogy a pedagógusok tanácsaikkal és együttműködő munkájukkal a továbbiakban is alakítói lesznek magyar nemzet jövőjének.