Fegyverarzenált foglaltak le a felszámolt hungarista szervezettől

MTI 2017. december 08., 14:22

Lezárta a nyomozást és vádemelést javasol a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – jelentette be a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda felderítő főosztályának vezetője pénteken Budapesten.

A Magyar Nemzeti Arcvonaltól lefoglalt fegyverek és lőszerek egy része Fotó: ORFK

Opauszki András a sajtótájékoztatón elmondta: a hungarista szervezet elleni nyomozás 2015 augusztusában indult. Egy ismeretlen hívta fel levélben a figyelmet az MNA internetes oldalára, ahol bevándorlók elleni harcra buzdító cikkek voltak, és fotókon fegyverek voltak láthatóak.

Az NNI ellenőrizte az internetes tartalmakat, embereket, kapcsolatrendszereket azonosított. A nyomozásban az NNI 269 munkatársa mellett részt vettek más rendvédelmi szervek, köztük a Terrorelhárító Központ, a Készenléti Rendőrség, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a területileg illetékes rendőri szervek szakemberei.

A nyomozás alatt mintegy ötven helyszínen tartottak házkutatást, bűnügyi szemlét, találtak több mint száz fegyvert – köztük sorozatlövő karabélyokat, pisztolyokat – több mint 18 ezer lőszert, kézigránátot, aknagránátot, hangtompítókat, csaknem egykilónyi robbanóanyagot és hat kilogramm lőport.

Tavaly novemberben három embert letartóztattak, ketten közülük most házi őrizetben vannak, egy lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. A rendőrtiszt elmondta: a hungarista szervezet elleni nyomozás során 17 embert gyanúsítottak meg.

Közösség tagja elleni erőszak előkészülete, illetve lőfegyverrel, lőszerrel, robbanóanyaggal visszaélés miatt javasolnak vádemelést ellenük. A gyanúsítottak 17 és 58 év közötti férfiak. A nyomozás több mint tízezer oldalas iratanyagát megküldik az ügyészségnek.

Péntek délelőtt jelentette be a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy vádat emelt a tavaly októberi bőnyi rendőrgyilkosság ügyében – az a bűncselekmény is egy, az MNA-val összefüggő házkutatás során történt.