Vizsgálat indult a kisgyereket terrorizáló besztercei Mikulás ügyében

Krónika 2017. december 08., 13:14

Vizsgálatot indított a Beszterce-Naszód megyei gyermekvédelmi hatóság annak az ötéves, borgóbesztercei kisfiúnak az ügyében, akit a közösségi oldalakon megosztott felvétel tanúsága szerint bottal fenyegetett és meg is ütött egy Mikulásnak öltözött férfi.

Fotó: Barabás Ákos

A felvételen jól látszik, hogy mindez az anya jelenlétében történik, aki többször felszólítja a kisfiút, ígérje meg a Mikulásnak, hogy szófogadó lesz. A térdelő, zokogó gyermeknek azt is meg kell ígérnie, hogy többé nem firkálja össze az óvodája falát, közben a Télapónak beöltözött férfi többször megüti a botjával.

A szobában tartózkodik egy kislány is, akire ráparancsolnak, hogy ereszkedjen térdre, és mondjon el egy imádságot. A felvétel eljutott a gyermek konstancai származású édesapjához, aki jelenleg külföldön dolgozik.

Ő továbbította azt a Konstanca megyei gyermekvédelemhez, amely értesítette az ügyről a Beszterce-Naszód megyei hatóságot. Sajtóhírek szerint a gyermekek szülei külön élnek.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a rendőrség azonosította a 31 éves nőt és a 40 éves, Mikulásnak öltözött férfit, mindketten borgóbeszterceiek. Az ügyben eljárás indult kiskorúakkal való rossz bánásmód miatt. Gyerekpszichológusok és szakértők máris élesen elítélték az édesanya és a kisfiút fenyegető férfi magatartását.

Egyébként éppen csütörtökön látott napvilágot egy közvélemény-kutatás, amely szerint a romániai szülők 51 százaléka saját bevallása szerint a „gyermek érdekében” alkalmaz testi fenyítést, mert úgy véli, a verés „csak hasznára válik” a gyermeknek. A következtetést a World Vision Romania gyermekvédelmi szervezet Miért verjük a gyermekeket című reprezentatív felmérése tartalmazza.

Az MTI által ismertetett tanulmány címében szereplő kérdésre a megkérdezettek további 10 százaléka azt válaszolta, hogy a verést a gyermek provokálja ki, 8 százalék vallásos meggyőződésére hivatkozott, másik 8 százalék mondta azt, hogy nem szeretné, ha kiderülne, hogy veri a gyermekét, 6 százalék elismerte, hogy ok nélkül is megüti a gyermekét, 5 százalék hivatkozott arra, hogy mások is alkalmaznak testi fenyítést, és csak 3 százalék mondta azt, hogy nagyon szégyelli magát, miután bántalmazta gyerekét. A válaszadók alig 10 százaléka állította azt, hogy soha nem ütné meg a gyermekét.