Liga 2: újabb büntetést kapott a Szatmárnémeti Olimpia

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. december 08., 13:48

Újabb négy pontot levontak a Szatmárnémeti Olimpiától a másodosztályos labdarúgó-bajnokság összetettjében, ezért az eddig 19 ponttal tizennegyedik helyen álló együttes a büntetés következtében sereghajtóvá vált a húsz csapatot számláló mezőnyben.

Fotó: Facebook/FC Olimpia Satu Mare

Az újabb szankciót a játékosok felé felhalmozott tartozások miatt rótta ki szerda délutáni ülésén a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) illetékes bizottsága, amely az adósságrendezésre ismételten csak két hét határidőt hagyott jóvá. A klubot elnöklő Merkli István a Krónikának csütörtökön elmondta:

az első négy pont levonása után sem volt elég idejük arra, hogy a szükséges pénzösszeget előteremtsék, és az elkövetkező időszakban sem valószínű, hogy az összesen mintegy 100 ezer lejre rúgó hátralékot törleszteni tudják a további büntetés elkerülése érdekében.

„A szövetség is nagyon könnyen vonja le a pontokat” – fűzte hozzá. Az elkeseredett hangú sportvezető szerint nincs oka örömre, ugyanakkor esélyt látott arra, hogy legalább a 2017-es esztendőből hátralévő utolsó mérkőzésükre elutaznak majd. Szombaton ugyanis a Clinceni vendégei lennének a 21. fordulóban, és bár a kiszálláshoz csütörtök délutánig még nem gyűlt össze a szükséges pénz, bíztak abban, hogy nem veszítik el játék nélkül, zöldasztalnál 3-0-ra a találkozót.

„Úgy néz ki, hogy el tudunk majd utazni. 95 százalék rá az esély, hogy pályára lépünk. Azokkal, akik még a csapatban maradtak. Linca úgy döntött, hogy inkább elmegy dolgozni, és mások is szerződést bontottak. Nem is tudom pontosan, hogy most ki van még a csapatban, de meg tudom érteni a játékosokat is, családjuk van, amelyet el kell tartaniuk. Az ifikkel egészítjük majd ki a keretünket” – magyarázta.

Pénteken a klub Facebook-oldalán közölte, hogy a csapat elutazott Bukarestbe, a Clinceni elleni mérkőzésre.

Merkli érdeklődésünkre közölte, hogy a potenciális befektetőkkel való tárgyalások nem jártak sikerrel, de még bízik abban, hogy a téli szünet alatt megoldást találnak a bajnokság folytatására, és tavaszra fel tudnak készülni. A sportvezető rámutatott, hogy

a helyzethez képest remekül szerepeltek az elmúlt időszakban, 16 pontot gyűjtöttek, és szerinte naprakész kifizetések esetén most a legjobb tíz csapat között lennének a Liga 2-ben.

Némiképp rossz hír az Olimpiának az is, hogy az eddig hozzá hasonlóan pénzügyi problémákkal bajlódó brăilai csapat támogatást kapott a város polgármesteri hivatalától, ezért visszalépés már nem fenyegeti a bennmaradásért küzdő gárdát. Ezzel együtt Merkli továbbra is úgy véli, hogy végül nem lesznek kieső helyen, mert ezt a költséges ligát csak kevesen tudják vállalni. „Nagy őrültség volt, hogy egy csoportba tömörítették a bajnokságot” – állapította meg.

Véleményét, mint ismeretes, más sportvezetők is osztották, de a sportági szövetség azzal indokolta akkoriban a döntést, hogy ezzel csábítóvá válik majd a torna a tévétársaságoknak, a közvetítési jogdíj pedig majd fedezni fogja a klubok megemelkedett kiszállási költségeit. Ehhez képest Merkli jelezte,

egy évre mindössze 40 ezer lejt kaptak, miközben csak egy hazai meccsnek a megrendezési költsége eléri a 10-12 ezer lejt.

Az Olimpia szombaton 11 órától lép pályára a Clinceni otthonában, miközben ugyanakkor Balotești–Snagov, Bukaresti Metaloglobus–UTA, Brăila–Miroslava, Marosvásár­helyi ASA–Suceava és Temesvári Ripensia–Nagyváradi Luceafărul párosítás szerint játszanak. Egy órával később kezdődik majd a Hermannstadt–Afumați és az Argeș FC–Temesvári ASU Poli összecsapás, miközben a Mioveni–Călărași meccs pénteken 18.30-tól, a Târ­goviște–Târgu Jiu-i Pandurii pedig vasárnap 12 órától lesz az „évzáró” 21. fordulóban.

{K1}