Aranyáron mérik a tűzifát az erdélyi megyékben

Krónika 2017. december 08., 15:31

Az elmúlt hat évben mintegy 250 százalékkal emelkedett Romániában a tűzifa ára: míg 2011-ben egy köbméter körülbelül 120 lejbe került, idén már átlagosan 300 lejt kell fizetni ugyanezért a mennyiségért, sőt az ország déli felében több helyen a 600 lejt is elkérik.

Fotó: Gecse Noémi

Az összeállítás szerzői szerint Európában immár alig van olyan ország, ahol többet kell fizetni a nyersanyagért, mint Romániában. Példaként azt hozzák fel, hogy

ugyanaz a fajta és mennyiségű faanyag, amelynek köbmétere Romániában 300 lejbe, mintegy 65 euróba kerül, Szerbiában 45 euró, Szlovákiában és Lengyelországban 60 euró, Franciaországban 65 euró, Németországban pedig 80 euró.

A Romsilva állami erdészet eközben arról számolt be, hogy országos szinten mintegy 3,5 millió háztartásban fűtenek fával. A Romsilva egyébként körülbelül 3,14 millió hektár erdőt ügykezel, ez az ország erdős felületeinek 47 százaléka. A romániai erdőtulajdonosok, a környezetvédelmi és erdészeti egyesületek, valamint a bútorgyártók képviselői egyébként szerdán nagyszabású konferenciát tartottak Bukarestben, amelynek keretében többek között az ágazatban felmerült problémákra igyekeztek megoldást találni.