Megszületett a megállapodás a britek uniós kiválásának főbb kérdéseiről

MTI 2017. december 08., 09:22

Hosszú hónapok után megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről – jelentette be közös sajtóértekezletén pénteken Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő Brüsszelben.

Mindenki elégedett. Theresa May és Jean-Claude Juncker

Juncker rámutatott, hogy ez még nem a végleges kiválási egyezmény, és sok még a tennivaló, de lépésről lépésre kell haladni.

Az Európai Bizottság péntek reggel javaslatot tett a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdésére, mondván, sikerült elegendő előrelépést elérni a kiválás legfontosabb feltételeiről szóló tárgyalásokon. A bennmaradó tagállamok vezetői a jövő heti EU-csúcson döntenek arról, szerintük történt-e már elegendő előrehaladás ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második egyeztetési szakaszra, a jövőbeli kapcsolatrendszer kérdéseire.

Theresa May brit kormányfő hangsúlyozta, teljes körűen biztosítja az állampolgárok jogait az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfőbb feltételeiről elért előzetes megállapodás, egyúttal azt is garantálva, hogy nem állítják vissza a „kemény határokat” Észak-Írország és az Ír Köztársaság között.

Sajtóértekezletén a miniszterelnök leszögezte, hogy biztosítani fogják a jogait az országában élő mintegy hárommillió uniós állampolgárnak, ahogyan a bennmaradó tagállamok valamelyikében élő, nagyjából egymillió britnek is. Elmondta továbbá, hogy az ír-északír határellenőrzés ügyére sikerült olyan megoldást találniuk, amely az Egyesült Királyság „alkotmányos és gazdasági integritásának” fenntartása mellett lehetővé teszi a nyitott határok megőrzését.

A brit EU-tagság megszűnésének időpontjában már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az akkor külföldi EU-tagállamokban élő brit állampolgárok megszerzett jogosultságainak megvédéséről is intézkedik a brit kilépés feltételrendszeréről pénteken véglegesített megállapodás. Az egyezmény eléréséről tartott brüsszeli sajtóértekezlet után Londonban nyilvánosságra hozott 16 oldalas összegző dokumentum leszögezi, hogy a majdani kilépési megállapodás céljai között szerepel az uniós és a brit állampolgárok azon jogosultságainak viszonos megvédése, amelyeket az érintettek az EU-jogszabályok alapján múltbeli életviteli döntéseikkel megszereztek, vagy megszereznek egy meghatározott időpontig.

A megállapodás szövege szerint e meghatározott időpontnak egybe kell esnie a brit kilépés időpontjával.