Korodi a Krónikának: nincs még hivatalos RMDSZ-álláspont az igazságügyi módosításokról

Balogh Levente 2017. december 07., 23:33

Az RMDSZ-nek még nincs hivatalos álláspontja az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban – közölte a Krónikával csütörtökön Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője.

Korodi Attila Fotó: Sándor Csilla

Mint kifejtette, először összegezni kívánják, pontosan milyen módosításokat fogadtak el az ügyészek és bírák jogállásáról szóló törvény kapcsán a szerdai cikkelyenkénti szavazáson, ezt követően döntenek.

{K2}

A módosítások kapcsán egyébként úgy vélekedett: azok révén a bírák és az ügyészek számos olyan jogosítványt kapnak, amely nyomán megerősödnek, és függetlenednek a politikától, hiszen a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) javaslatára nevezik ki őket, és az államfő nem utasíthatja vissza a kinevezésüket. Emellett a CSM-en belül külön kerül az ügyészi és a bírói osztály.

Éppen ezért meglepve nézzük, hogy a médiában mi hangzik el, hiszen valójában nagyon erős függetlenedési folyamatról van szó”

– mondta Korodi. A frakcióvezető szerint ugyanakkor szigorítani kell a bírák felelősségre vonási mechanizmusát, mivel jelenleg laza a felelősségre vonás – például abban az esetben, ha egy restitúciós eljárás során a bírói ítéletet Starsbourgban felülbíráják. Korodi szerint ezt orvosolja a mostani módosítás, az, hogy az államnak kötelező eljárni a kárt okozó bírák ellen.

A szerdai szavazás után várjuk, hogy a szakbizottságban tevékenykedő kollégáink összefésüljék a módosításokat, és tájékoztassanak róla. Ennek ismeretében döntünk a hétfői frakcióülésen az RMDSZ hivatalos álláspontjáról”

– jelentette ki. Lapunk értesülései szerint az RMDSZ-ben vita alakult ki a módosítások kapcsán, azokat ugyanis nem minden vezető politikus támogatja. Valószínűleg ennek tudható be az is, hogy kivárnak a hivatalos álláspont kialakításával.

{K1}